TREĆA OPCIJA

ANALITIČAR ZA NET.HR O RASTU ŽIVOG ZIDA: ‘Sinčić i Pernar natjerat će HDZ i SDP u veliku koaliciju, drugačiji rasplet nije moguć’

Ugledni analitičar objašnjava da je Živi zid oko sebe okupio protestne glasače koje su uspjeli uvjeriti da ne pripadaju političkoj klasi, nego da se bore protiv nje iznutra.

Živi zid već je mjesecima po rezultatima svih istraživanja treća politička opcija u Hrvatskoj. Posljednja anketa u nizu, Crobarometar objavljen prije nekoliko dana, otkriva da bi čak 12,4 posto birača svoj glas dalo Sinčiću i ekipi. Rejting stranke raste već pet mjeseci u nizu, a vjetar u leđa im daje i podatak da 53 posto građana misli pozitivno o njihovom lideru Ivanu Viliboru Sinčiću. Što za hrvatsku političku scenu znači ovakav strelovit rast Živog zida? Veliku koaliciju, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

“S njima nitko ne može ići u koaliciju niti oni to žele, a niti su u stanju biti s nekim u koaliciji. Dođu li u situaciju da imaju 12 do 15 posto u Saboru, ako izbori budu u roku nekoliko mjeseci, što je još uvijek moguće, oni će zapravo natjerati dvije velike stranke na koaliciju”, uvjeren je Puhovski.

RAST ŽIVOG ZIDA DAO KRILA IVANU SINČIĆU: ‘Da, vidim se kao budućeg premijera. A moguće je da budem i kandidat za predsjednika’

Ugledni analitičar objašnjava da je Živi zid oko sebe okupio protestne glasače koje su uspjeli uvjeriti da ne pripadaju političkoj klasi, nego da se bore protiv nje iznutra.

“Ako uđu u parlament, oni će dovesti ljude koji su principijelno nevoljki i nesposobni za drugo nego za kritiku, odnosno, osporavanje i zato je onda jedino velika koalicija moguća”, smatra Puhovski.

Sinčić je jučer u intervjuu na Novoj TV izjavio da su spremni surađivati sa svakim tko želi krupne promjene i radikalan zaokret Hrvatske, ali i da je sve uvjereniji da će vlast morati osvojiti sami. Puhovski ne dijeli Sinčićev optimizam.

“Može li se pojaviti još jedna stranka koja bi s njima koalirala? Po mom sudu, odgovor je potpuno i jasno ne. A to da bi oni sami s nekim mogli imati većinu bez HDZ-a i SDP-a je nemoguće. Ne mogu u narednim godinama zamisliti situaciju u kojoj dvije najveće stranke u Hrvatskoj ne bi imale preko 50 posto mjesta u parlamentu”, kaže analitičar.

PERNAR GOSTOVAO KOD ŠPRAJCA: ‘HDZ i SDP nude prividnu vlast. Ako pristanu izvući Hrvatsku iz EU ili NATO-a, ja ću ih podržati’

Čelnik Živog zida najavio je i moguću kandidaturu na predsjedničkim izborima, no ni u toj utrci Puhovski mu ne prognozira neki uspjeh.

“Oni mogu u prvom krugu skupiti između 10 i 15 posto, u nekim okolnostima i do 20 posto glasova, ovisno o tomu kolika će izlaznost biti, ali ne čini mi se mogućim da njihov kandidat uđe u drugi krug”, poručuje Puhovski.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr