banner

STRUČNA ANALIZA

ANALITIČAR O KUPOVINI BORBENIH AVIONA: ‘Ako uzmemo francuski Rafale, i dalje imamo prostora za suradnju sa SAD-om’

‘Nabava borbenih aviona je političko pitanje i jedna svojevrsna orijentacija zemlje u vanjskopolitičkom smislu, ali Hrvatska ima sa SAD-om i bez aviona dosta programa na kojima radi, primjerice helikopteri Blackhawk, zatim borbena vozila’

Vojni analitičar Jan Ivanjek komentirao je za HRT hrvatsku nabavku borbenih zrakoplova pa rekao da se nedavno moglo čuti da je glavna odrednica vrijeme isporuke tih aviona. Naveo je da našim migovima resursi dijelom ističu 2023. i 2024. godine i da je to Hrvatskoj zadnji rok da borbeni zrakoplovi preuzmu operativne sposobnosti i borbeno dežurstvo.

“Novi glavni konkurenti su novi američki F16 i francuski Rafale. Rok isporuke američkog F16 je 3-4 godine od potpisa ugovora. Ako se ugovor potpiše 2021. godine mi teoretski ne možemo dobiti prve avione prije 2024. ili 2025. , što je popriličan problem jer bi imali rupu u zaštiti zračnog prostora. Francuski Rafale mogu biti isporučeni u najkraćem roku odmah nakon što prva tura osoblja, što zemljskog, što letačkog bude uvježbana.

Nabava borbenih aviona je političko pitanje i jedna svojevrsna orijentacija zemlje u vanjskopolitičkom smislu, ali Hrvatska ima sa SAD-om i bez aviona dosta programa na kojima radi, primjerice helikopteri Blackhawk, zatim borbena vozila. Ako uzmemo borbene avione od Francuske ima još dovoljno programa da se nastavi suradnja sa SAD-om”, rekao je Ivanjek za HRT.

Povratak na Net.hr