GOVORIO I O OLUJI

ANALITIČAR NIKAD NIJE BIO BRITKIJI: ‘Plenković zvuči kao nevladina organizacija, a Milanović kao Tuđman. Škoro? On je luzer’

Politički analitičar Žarko Puhovski osvrnuo se na aktualna politička zbivanja u zemlji te još uvijek nezaobilazno pitanje proslave Oluje i hrvatsko-srpskih odnosa

Politički analitičar Žarko Puhovski se osvrnuo na aktualna politička zbivanja u zemlji, dotičući se jednim dijelom i inozemstva. U nikad britkijim komentarima izrekao je sve što misli o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, Zoranu Milanoviću, Andreju Plenkoviću, Oluji, odnosima Hrvatske i Srbije te parlamentarnim strankama.

Najprije je gostujući na N1 televiziji komentirao vijest da je Rusija prijavila prvo dovršeno cjepivo za koronavirus, rekavši kako je teško u to povjerovati, ali da nije nemoguće. Važnim smatra njegove efekte i efikasnost te naglašava činjenicu da je Rusima važno da budu u svemu prvi, odmah povukavši paralelu s time što je Hrvatskoj za vrijeme epidemije važno.

“U Hrvatskoj, pak, sam već dugo govorio o dvojbeno pravnoj legitimnosti Stožera. Sada evo ne bismo htjeli kvariti sezonu, pa dajemo razno razna objašnjenja zašto nam turisti ne donose opasnost“, rekao je Puhovski.

RUSIJA REGISTRIRALA PRVO CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA: Već cijepljena i jedna od Putinovih kćeri

IPAK SE KREĆE, ŽIVI SMO; Iza nas je najjači ovogodišnji turistički vikend: ‘Hrvatska će na kraju ove sezone biti pobjednik Mediterana’

Loptanje simbolima

Za proslavu obljetnice Oluje u Kninu je rekao da se radi o loptanju simbolima. Istaknuo je da je, unatoč poslanim porukama i gestama, sad pitanje hoće li se početi nešto zaista i događati.

“Postalo je razvidno da je to unutarnje pitanje u Hrvatskoj, nužno višeperspektivno jer je potrebno sagledati stvari i s druge strane, te da u Hrvatskoj očito o tome nema jedinstva jer se diže halabuka s desne strane. Milanović sabotira Plenkovića. Kako? Pa Plenković sve više zvuči kao nevladine organizacije, a Milanović sve više zauzima Tuđmanova stajališta, on je otišao na drugu stranu, traži poziciju suverenista, negira Haag i govori o rađanju Hrvatske u devetom stoljeću“, žustro je poručio Puhovski i podsjetio da je u presudi Prliću i drugima ponovljena formulacija o udruženom zločinačkom pothvatu te da su Tuđman, Bobetko i Šušak u njoj navedeni. “Očito je da Milanović na sceni traži nišu koja će biti samo njegova“, zaključuje.

ŠTO STOJI IZA RATA MILANOVIĆ-PLENKOVIĆ: Dva ega najboljih prijatelja divljaju, a Hrvatska čeka odgovore na ovih par ključnih pitanja

MILANOVIĆ: ‘Pokušali su nam uvaliti zločinački pokret, to su glupe izmišljotine’

Treba misliti o realnom životu

Ponovno se vratio na pitanje o tome hoće li se zaista nešto početi događati u procesu pomirbe te istaknuo da su geste važne, jer njima pomirba počinje, ali da trebamo misliti o realnom životu, cestama i struji.

“Zanimljivo je kako su tri važne institucije u Hrvatskoj reagirale na Knin. Rimokatolička crkva čiji je nadbiskup pokušao ne pozdraviti Plenkovića, HRT koji je nastavio s nacionalističkim interpretacijama i nakon Plenkovićevog govora jer jednostavno nisu stigli odreagirati, te SDP koji do danas nije mogao sastaviti dvije tri rečenice što misle o svemu“, analizirao je Puhovski i dodao kako je nesumnjivo da je Oluja uzrokovala etničko čišćenje.

“Ali to je rezultat hrvatsko-srpskog pritiska, Hrvatska je htjela što više teritorija sa što manje Srba, a Milošević što više na Srba za Kosovo i kako bi iskoristio to za propagandu gdje je bio u lošijem položaju u odnosu na Hrvatsku“, kaže Puhovski i dodaje da bi bilo bi zdravo, dobro i logično da se odnosi Hrvatske i Srbije odvoje od odnosa Hrvatske i srpske manjine u Hrvatskoj. Hrvatska je superiornija Srbiji i ne znaju ni jedni ni drugi s time izaći na kraj“, zaključio je Puhovski priču o Oluji.

ŠIZOFRENI NACIONALIZAM NA BALKANU: Hrvatski i srpski radikali su se složili da snažnu Plenkovićevu gestu treba brzo rasturiti

Škoro je luzer

Analizirajući predizborne ankete i rezultate nakon parlamentarnih izbora, Puhovski je zaključio da Plenković može raditi što hoće, ali da je i odgovoran. Druga svijetla točka je platforma Možemo! koja ima jak naboj, dok su svi ostali razočarali političkog analitičara. Smatra da je Miroslav Škoro unatoč 16 mandata – luzer, a ni o SDP-u nema lijepih riječi. “SDP-u predstoji pozicioniranje, bilo bi dobro vidjeti ženu na čelu stranke“, zaključio je Puhovski.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr