DOGOVOR U VRHU VLASTI

ANALITIČAR: ‘Imenovanje bivšeg šefa SOA-e na novu dužnost otkriva tri važne stvari o hrvatskom sigurnosnom sustavu’

Postavljanje Dragana Lozančića na čelu DUZS-a ne samo da predstavlja radikalni zaokret stavova predsjednice koja ga je prije samo devet mjeseci nazivala ‘privatnim špijunom Zorana Milanovića’, nego i otkriva u kolikim je problemima ta državna služba, a najavljuje i neka druga imenovanja u vrhu sigurnosnog sustava, ističe vojni analitičar Igor Tabak.

PREDSJEDNICA O BIVŠEM ŠEFU SOA-e LOZANČIĆU: ‘On je bio privatni obavještajac Zorana Milanovića!

Mandat dosadašnjeg šefa Državne uprave za Jadrana Perinića na čelu DUZS-a započeo je 26. siječnja 2012. godine i bio je prvenstveno obilježen nastavkom javne i djelatne neprepoznatljivosti spomenute Državne uprave piše na Igor Tabak na portalu Obris.

1. DUZS u jako lošem stanju

“Iako je 2012. bilo poprilično nade da će ovaj profesionalni vatrogasac (do službe na čelu DUZS i zapovjednik postaje Gaženica pri JVP Zadar) promijeniti ponešto u dotadašnjim problemima državnog tijela zaduženog za reagiranje u slučajevima potreba – velike poplave 2014. godine zorno su pokazale neuspjeh takvih nastojanja”, ističe, dodajući kako su doslovno svi drugi radili posao DUZS-a – od Oružanih snaga i MUP-a do volontera, izviđača i lokalnih zajednica.

“Dapače, uz organizaciju Civilne zaštite pri DUZS-u i dalje o državnome trošku, počelo se i ponovno ustrojavanje vojne pričuve pravdati potrebama otpora elementarnim nepogodama – dok taj argument nije stran ni zagovornicima ponovnog uvođenja obveznog služenja vojne obveze u RH”, ističe Tabak.

2. Predsjednica drastično mijenja stav

Dragan Lozančić na ovo mjesto dolazi samo devet mjeseci i dva tjedna od trenutka kada je ipak dao ostavku na mjesto ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

KOLINDA GA SMIJENILA, A PLENKOVIĆ GA REHABILITIRA: Bivši šef SOA-e vraća se u vrh sustava sigurnosti

“Riječ je o slučaju koji je u mnogome obilježio prošlu godinu, ističući kaos u vrhu vlasti RH – gdje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz javnosti nepoznatih razloga prvo u neugodnu situaciju dovela tada novu vladu zbunjenog Tihomira Oreškovića, da bi se čitavo pitanje smjene na čelu civilne obavještajne službe onda pretvorilo u mega-skandal koji se uglavnom negativno odrazio baš na samu vladaricu Pantovčaka. Prije spomenute službe u SOA-i, Lozančić je u obrambenome sustavu RH bio zadužen za planiranje – što je razdoblje kojem nitko nije imao prigovora.” ističe Tabak.

“Kako bilo da bilo, zanimljiv je bio i pogled na promjenu gledanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na lik i djelo spomenutog Dragana Lozačića. Dok se prije godinu dana tu prvo radilo o osobi koja je ‘izgubila povjerenje’ za obavljanje dotadašnje dužnosti, a onda početkom svibnja prošle godine i ‘privatnim, odnosno osobnim obavještajcem gospodina Milanovića’- danas su stvari ponešto drugačije. Na ograničenoj konferenciji za tisak na Pantovčaku moglo se čuti: ‘Ne želim se vraćati u prošlost. Bilo je vrlo korektno od Vlade da se konzultiraju sa mnom prilikom njegovog angažmana u DUZS-u’ – što potvrđuje da je Lozančić ovoga puta usuglašen kandidat Pantovčaka i Markova trga. Nadalje, Grabar Kitarović je potom stvari objasnila i šire ‘Nisam osoba koja bi ljudima uništavala karijere i vjerujem da ljude iz sigurnosnih službi treba zadržati u državnom sustavu RH”, citira analitičar na Obrisu.

3. Nova praksa čuvanja kadrova

“Uglavnom, dok je Lozančića na čelu SOA-e lani zamijenio Daniel Markić, njegov dotadašnji ‘načelnik za međunarodnu suradnju’ iz iste agencije (kojeg je Sabor saslušao i pozitivno ocijenio 4. svibnja prošle godine) – može se reći da u načinu rada te agencije i nije došlo do nekih posebnih prevrata ili negativnih promjena. S druge strane, postavljenje Lozančića na čelo itekako problematične Državne uprave za zaštitu i spašavanje stvarno predstavlja nastavak novije prakse o kadrovskome održavanju kadrova iz šireg sigurnosnog sustava.

Tome je na određeni način svjedočilo i današnje imenovanje Damira Truta (koji je na čelu DUZS-a bio prije Jadrana Perinića) pomoćnikom ministra unutarnjih poslova RH, a i medijska nagađanja o sudbini Josipa Buljevića – koji je nakon mjesta ravnatelja SOA-e, savjetničke funkcije na Pantovčaku i neuspješne pozicije ministra obrane, sada valjda u igri za mjesto veleposlanika u Slovačkoj. Doduše, kako su diplomatska imenovanja posljednje vrijeme tek jedno od bojnih polja Pantovčaka i resora vanjskih poslova pri Vladi RH – ne čudi da su sva novija diplomatska imenovanja do daljnjega blokirana, pa u Slovačkoj Hrvatsku i dalje predstavlja Jakša Muljačić” zaključuje Tabak.

Povratak na Net.hr