EU ĆE TRAŽITI POVRAT NOVCA? / Zašto je uhićena Ana Stavljenić-Rukavina? Zbog 'čistke' na Srebrnjaku, ali i projekta od 58 milijuna eura

Stavljenić-Rukavinu se sumnjiči da je kao predsjednica Upravnog vijeća Srebrnjaka zajedno s Andreom Šulentić zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice

1.7.2021.
9:00
Matija Habljak/PIXSELL

U jučerašnjoj velikoj akciji USKOK-a u Zagrebu među privedenim osobama nalazila se i ministrica zdravstva u vrijeme SDP-ove Vlade i bivša bliska suradnica Milana Banića, prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina.

Stavljenić-Rukavinu se sumnjiči da je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak zajedno s Bandićevom pročelnicom Andreom Šulentić zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice. Tom prilikom smijenjen je dugogodišnji ravnatelj te bolnice, dr. Boro Nogalo.

Afera Srebrnjak potkraj 2018. godine i tijekom prošle godine tresla je hrvatsko zdravstvo - po nalogu bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Upravno vijeće bolnice (na čijem je čelu godinama bila Stavljenić-Rukavina) u jednom je trenutku, gotovo iznenada, odlučilo napraviti čistku u bolnici, piše Jutarnji list.

Stavljenić-Rukavina kao 'moralna vertikala'

Tada je predsjednica Upravnog vijeća tvrdila da je Gradski kontrolni ured našao brojne nezakonitosti u bolnici te da je smjena neizbježna. Također, u tom naumu podržavala ju je dogradonačelnica Jelena Pavičić-Vukičević, koja je zajedno s tadašnjim gradonačelnikom, Stavljenić-Rukavinu isticala kao moralu vertikalu u koju "nitko nema pravo upirati prstom", aludirajući na njezinu ostavku ministrice u vrijeme afere Baxter.

Na račun tadašnjeg ravnatelja Nogala i njegovih suradnika iznosile su se vrlo teške optužbe. Pavičić-Vukičević je čak tvrdila da se u bolnici prakticira i nadriliječništvo jer je nutricionistica određivala terapiju.

Bio je to povod da se u sve uključi i samo Ministarstvo zdravstva, koje je inspekcijom utvrdilo da prigovori Gradskog kontrolnog ureda na rad bolnice nemaju uporišta.

Krnje Vijeće

Nakon Nogalove smjene, na mjesto v.d. ravnatelja je imenovana dr. Ivana Đerek-Dubravčić, također Bandićeva suradnica, koja pak nikad nije radila s pacijentima i u to vrijeme čak nije imala ni važeću liječničku licenciju. Također, Upravno je vijeće u tom razdoblju imalo petero članova. Po zakonu ih je trebalo imati sedmero, što bi u prijevodu značilo da su i smjena i imenovanje bili nelegalni.

Nogalo je sa svojim suradnicima tada tvrdio da bolnica radi po zakonu. Također, tvrdilo se da je cilj domoći se 58 milijuna eura koje je Srebrnjak dobio iz EU fondova za projekt Centra za translacijsku medicinu. Kao jedna od meta isticalo se i 80 tisuća četvornih metara zemljišta na kojem je lječilište Brestovac, u vlasništvu bolnice. Inzistiralo se da se kod Brestovca napravi stanica žičare, što je dodatno poskupjelo taj projekt, a do danas ostaje nepoznanica što je Grad namjeravao s Brestovcem ili kome je on bio namijenjen.

Hoće li se projekt ostvariti?

Smjenom ravnatelja došlo je do "rošade" i na samom projektu - s mjesta voditeljica europskog projekta smijenjena je njegova autorica, prof. dr. Mirjana Turkalj, kao i predsjednik stručnog vijeća bolnice prof. dr. Davor Plavec.

Nogalo je u međuvremenu dobio prvostupanjsku presudu da je smijenjen nezakonito, no nije vraćen na staro radno mjesto, a natječaj za mjesto ravnatelja je bio raspisan s, naravno, već pripremljenim imenom.

Prošle godine novi ravnatelj Srebrnjaka postao je 32-godišnji specijalizant Ivo Dumić Čule, za kojeg je Upravno vijeće reklo da ima "kompetencije potrebne za upravljanje u zdravstvenom sustavu te da je iskusni dokazani znanstvenik u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, osobito u dijelu kliničke i translacijske medicine".

S druge strane, činjenice govore da je Dumić Čule na ravnateljsku poziciju zasjeo bez dana iskustva u vođenju odjela, kamoli bolnice. Za izradu izvedbenog projekta i izvođenje gradnje nove zgrade lani je u listopadu raspisan javni postupak, a radovi su trebali započeti u ožujku i završiti početkom 2023. godine. Međutim, s radovima se još uvijek nije krenulo, zbog čega postoji mogućnost da će se 58 milijuna eura morati vratiti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen