EKONOMSKI LIMITI

AMERIČKI VELEPOSLANIK: “Hrvati i Srbi bi novac mogli potrošiti na druge stvari, a ne na rakete”

Američki veleposlanik Michael Kirby poručio je da bi Srbi i Hrvati mogli potrošiti novac i na drugi način osim za nabavku oružja jer “postoje ekonomski limiti” te ocijenio kako kriza u srpsko-hrvatskim odnosima zbog navodne utrke u naoružanju nije ozbiljna koliko se u javnosti čini, prenosi u petak beogradski tisak.

“Mislim da naoružavanje nije neophodno i možda bi vaš novac mogao biti potrošen drugačije i na neke druge stvari. Mislim da su i u Hrvatskoj svjesni da također postoje ekonomski limiti”, rekao je Kirby za beogradski list Blic.

Komentirajući namjere Hrvatske da nabavi oružje te potencijalnu nabavu oružja za Vojsku Srbije iz Rusije, o čemu su dužnosnici Hrvatske i Srbije posljednjih dana razmijenili niz oštrih poruka, američki veleposlanik u Beogradu kazao je da se ne radi o tolikoj krizi “kao što je neki ljudi žele napraviti”.

UTRKA U NAORUŽANJU: Iza nadmetanja oko nabavke balističkih raketa stoje odnosi SAD-a i Rusije

Kirby podsjeća i na poruke da su za Balkan i regiju važni mir, stabilnost i dobri odnosi. “Radit ćemo i sa Srbijom i s Hrvatskom da tako i bude”, rekao je veleposlanik Sjedinjenih Država u Beogradu ne sporeći u konačnici pravo da svatko kupuje što god želi.

“Srbija će učinit što god misli da je za nju najbolje”

“Imamo dobre vojne konzultacije ovdje, a imat ćemo ih i za nekoliko mjeseci. Vidio sam se i ovog tjedna s premijerom (Aleksandrom) Vučićem, a vidjet ćemo se i sljedećeg tjedna. Ipak, Srbija će učiniti što god misli da je za nju najbolje”, rekao je američki diplomat za beogradski Blic.

Istodobno, šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport kazao je kako o potencijalnoj kupovini oružja nije bilo riječi s najvišim srpskim dužnosnicima.

Srbijanski premijer: “Ako Hrvatska nabavi balističke rakete, Srbija će naći odgovor”

“Govorili smo o tome kako je važno da svi akteri igraju svoju ulogu i da dođe do napretka u svim bilateralnim odnosima u regiji, da svi ulože napore za veći stupanj napretka i predvidivosti u ovim odnosima i regionalnoj suradnji, da se taj napredak nastavi i ove godine. Mislim da je to zajednička želja svih”, rekao je Davenport.

Beograd i Zagreb su posljednjih petnaestak dana razmijenili oštre poruke u povodu namjere Hrvatske da nabavi balističke rakete i pancir haubice, a tijekom prošlotjednog posjeta Beogradu ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin rekao je da će Moskva pažljivo proučiti poziv srbijanske strane za isporuku efikasnog naoružanja neofenzivnog karaktera, koje će služiti za obranu zemlje. Ruski dužnosnik je nakon razgovora s premijerom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji domaćinu poklonio maketu ruskog protuzračnog raketnog sustava S-300.

Vučić je novinarima kazao kako je taj sustav “preskup” za Srbiju, ali da je ruska strana “pokazala želju da pomogne kroz određene aranžmane”.

Povratak na Net.hr