VELIKI PROBLEMI

AMERIČKI STRUČNJAK ANALIZIRAO AGROKOR: ‘Imaju ozbiljne probleme, i sve ih moraju riješiti odjednom’

Glavni analitičar američke Agencije Debtwire, Nick Smith-Saville, rekao je kako Agrokor ima ozbiljne financijske probleme koje mora sve početi rješavati odjednom.

Smith-Saville je u Debtwieru voditelj istraživanja za Europu, a za Balkan Insight kazao je kako su Agrokorovi problemi itekako kompleksni.

Naime, objašnjava analitičar, dospijeće 485 milijuna eura PIK kredita, koji dolazi na naplatu sredinom 2018. godine, moglo bi uzrokovati ozbiljne probleme za kapitalnu strukturu kompanije. A to je samo jedno od otvorenih pitanja.

Nelikvidnost kompanije drugi je Agrokorov problem

‘Imate nekoliko međusobno povezanih problema i ako ih ne rješavate odjednom, neki od njih mogli bi se pogoršati, ili uzrokovati nove probleme’, rekao je stručnjak.

Iako je tehnički moguća prodaja pojedinih dijelova Agrokora, Smith-Saville problem vidi u prezaduženosti kompanije. Pitanje je stoga kakva bi se cijena uopće mogla postići, ako se uzima u obzir činjenica da se zna da se u prodaju ide iz nužde.

Dug prema podružnicama i izgubljeno povjerenje dobavljača

Smith-Saville upozorova da Agrokor ima i značajan dug prema vlastitim podružnicama, Ledu i Jamnici. Sveukupni dug iznosi oko 325 milijuna eura. Dobavljači su također izgubili povjerenje u Agrokor. Podsjetimo, danas su se sastanli predstavnici i Vindije, Dukata, Francka, Podravke i Kraša kako bi razgovarali o strategiji.

ZAVRŠEN KRIZNI SASTANAK NAJVEĆIH AGROKOROVIH DOBAVLJAČA: ‘Razgovarat ćemo i s Vladom i s Todorićem’

Povratak na Net.hr