PREUSTROJ AGROKORA

ALVAREZOVA TVRTKA ODBILA RAMLJAKOV POZIV: ‘Mi smo previše ugledni za javljanje na takve natječaje’; u igri ostaju četiri tvrtke

Posebni povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak poslao je pozive šest velikih konzultantskih kuća specijaliziranih za restrukturiranje, no na njegov se poziv nije odazvala tvrtka Antonija Alvareza III., čovjeka koji je vrlo kratko bio šef restrukturiranja Agrokora, piše Jutarnji list.

Čini se da je Alvarez definitivno završio sa svojim angažmanom u Hrvatskoj. Dio njegova tima ipak će u Zagrebu ostati još nekoliko dana kako bi završili započeti posao, a onda i oni odlaze.

U igri ostaju četiri tvrtke

Alvarezova se tvrtka nije odazvala na Ramljakov poziv, a Alvarezovi su suradnici, piše Jutarnji list, rekli da tvrtka Alvarez&Marshal nema običaj javljati se na takve natječaje, već očekuju da ih se pozove. Objašnjavaju to činjenicom da je ta tvrtka prevelika i previše ugledna da bi sudjelovala u takvim natječajima.

ALVAREZ OTIŠAO IZ ZAGREBA: ‘Nemam namjeru sudjelovati u tenderu, no ako me se osobno pozove…’

Ramljak je, osim Alvarezovoj tvrtki, poziv poslao tvrtkama AlixPartners, McKinsey, BCG i KPMG, FTI Consulting, a posljednja se također zahvalila na ponudi te ju odbila zbog mogućeg sukoba interesa jer surađuje s jednom od banaka s kojom je Agrokor u poslovnom odnosu. Ostaju tako tek četiri konzultantske tvrtke za restrukturiranje koje su jučer već održale i prve prezentacije u Agrokorovu tornju. Najkasnije do sredine idućeg tjedna trebao bi se dogoditi odabir, a odugovlačenja neće biti jer je odabir savjetnika za restrukturiranje i zakonska obveza.

Kvaliteta ponude i poznavanje stanja glavni su kriteriji

Najvažniji faktor pri odabiru bit će poznavanje stanja u kojem se nalazi Agrokor, te kvaliteta ponude. Tek kada bude odabrana tvrtka, s njom će se dogovarati detalji angažmana.

Izvori kažu da najviše izgleda da bude odabrana ima tvrtka Alix Partners. Ona, naime, ima najbolje referencije u spašavanju kompanija koje su se diljem svijeta našle u sličnoj situaciji u kakvoj je sad Agrokor, a veliki trgovački lanci već su bili njihovi klijenti. Ipak, ništa još nije sigurno jer i ostale tvrtke imaju dobre referencije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr