IMUNIZIRANI, A ZARAŽENI / Markotić otkrila kakve simptome zaraze razvijaju cijepljeni protiv Covida

Cijepljeni, a zaraženi građani imaju simptome koji su prisutni kod svih respiratornih bolesti

30.7.2021.
12:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, u petak je prokomentirala činjenicu da paralelno rastu brojke cijepljenih, ali i zaraženih građana.

"Moraju poći od toga jesu li bili na većem okupljanju ili kontaktu za zaraženim, reći to liječniku koji će ih poslati na testiranje kako širenje ne bi išlo na druge ljude. Ako se dokaže da širenje ide, a vrlo smo oprezni i rekli smo da sva zlatna pravila koja ljudima idu na živce, ali spašavaju živote, ostaju i dalje dok god ne procijepimo dovoljan broj ljudi", poručila je.

Otkrila je i kakve simptome zaraze razvijaju cijepljeni, a zaraženi građani. "Imaju blaže oblike, šmrcanje, blaže temperature, može biti i kašalj, sve što se javlja kod covida ali i kod većine respiratornih bolesti", otkrila je Markotić.

Epidemiološki izazov

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović upozorio je da broj ulazaka u Hrvatsku iz inozemstva raste te da je na Jadranu više od milijun gostiju, što je poseban epidemiološki izazov.

"Bliže smo zelenom nego crvenom, ali već nekoliko tjedana imamo sve veći broj zaraženih", poručio je te dodao: "Mjere su dobre, dobro postavljene. Mi cijelo vrijeme balansiramo, nakon onog prvog lockdowna smo svaki put u dijalogu s javnosti i na brojnim sastancima smo promišljali što se može napraviti, i koliko su ljudi spremni se pridržavati. Mislim da smo postigli racionalan balans između zaštite i mjera i omogućili da se živi više-manje normalno. Puno normalnije nego drugdje.  Mi smo ovaj put zauzeli, i ustrajat ćemo u tome, odluke koje smo mislili danas donijeti. Živimo ovu epidemiju iz dana u dan, iz tjedna u tjedan".

'Bliže smo zelenom'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak nadovezao se na Božinovićeve tvrdnje statistikom: "Bliže smo zelenom, naša trenutna incidencija je 50,1. Za Jadransku Hrvatsku je 98,5, za Zagreb 40,1, Sve osim Jadranske Hrvatske je daleko od crvenog. Incidencija nam se može širiti do 200, ako zadržimo udio testiranih ispod četiri posto", rekao je Capak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali