NEZAUSTAVLJIVI EGZODUS

ALARMANTNO STANJE: Samo iz ovog KBC-a ove su godine otišla 24 liječnika i 57 medicinskih sestara i tehničara

U Kliničkom bolničkom centru Osijek zvoni na uzbunu jer su samo ove godine otamo otišla 24 liječnika i čak 57 medicinskih sestara i tehničara.

Iz bolnice je najviše otišlo internista, a s obzirom na prijašnjih godina nagomilane deficite, alarmantno nedostaje medicinskog osoblja i na Pedijatriji, Kirurgiji i Onkologiji, piše Glas Slavonije.

DRAMATIČNI MANJAK LIJEČNIKA: U četiri godine Hrvatska je ostala bez tisuću specijalista

Desetkovana Klinika za unutarnje bolesti

U Ravnateljstvu KBC-a kažu kako je od 1. siječnja najviše medicinara napustilo Kliniku za unutarnje bolesti – čak šest liječnika i deset medicinskih sestara. Po dva liječnika otišla su i iz Klinike za kirurgiju, Klinike za pedijatriju, Klinike za neurologiju, Klinike za neurokirurgiju, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje te Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Glavna sestra KBC-a Osijek, Nevenka Begić, navodi kako u bolnici nedostaje otprilike 160 medicinskih sestara i tehničara.

“Riječ je o deficitu koji je prije svega nastao zbog toga što dugo nismo mogli zapošljavati, što se vidi po nedostatku tehničara srednje dobi, a onda i zbog odlazaka sestara i tehničara u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima rada. Otkako je, početkom godine, ponovno dopušteno zapošljavanje, na tri smo natječaja zaposlili 90 sestara i tehničara, ali kako ih je 57 otišlo, situacija se nije drastično popravila. Najviše osoblja nedostaje na Pedijatriji, Kirurgiji, Internoj i Onkologiji. Očekujemo da će se nova zapošljavanja nastaviti, a među onima koji bi mogli pronaći radno mjesto u KBC-u ima i ‘povratnika’. Javljaju nam se, naime, medicinski tehničari koji su otišli raditi u Irsku, no sada se vraćaju jer nije tamo baš svima sve bajno, a i ljudi teško podnose odvojenost od obitelji. Rado bi se vratili u KBC, ali vidjet ćemo hoće li to biti moguće”, kaže Begić.

TKO ĆE LIJEČITI HRVATE? Samo ove godine iselilo je nekoliko desetaka liječnika, vani im nude masne plaće

Od ulaska u EU otišlo je 550 liječnika

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, kaže kako u slučaju KBC-a Osijek nisu donesene adekvatne mjere koje bi spriječile odlazak liječnika.

“Hrvatska liječnička komora prepoznala je ovaj problem čim se pojavio, na njega smo upozorili nadležno ministarstvo i predlažemo mjere koje bi zaustavile odlazak naših liječnika u inozmetsvo. No, bez obzira na to, ne možemo poreći kako je od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 550 liječnika, mahom u dobi od 38-39 godina. Riječ je o ljudima uvjerenima u svoje sposobnosti i vještine. Oni su u inozemstvo otišli ne prevenstveno zbog financijske situacije, nego zbog pravne nesigurnosti, koja se odnosi na činjenicu da im se radnopravne obaveze određuju na neprimjeren način”, kaže Goluža.

EGZODUS HRVATSKIH LIJEČNIKA: Najtraženiji doktori obiteljske medicine, specijalistima plaće 13.000 €

Povratak na Net.hr