NAJNOVIJI PODACI

ALARMANTNO RASTE PRITISAK KORUPCIJE NA HRVATE: Evo gdje je stanje trenutačno najgore

Dio rezultata iznimno je zabrinjavajuć jer pada povjerenje u vanjski korektiv vlasti.

Korupcijski pritisak u Hrvatskoj raste. Sve više građana izloženo je korupciji, te smatra kako samo uz davanje mita mogu ostvariti ono na što bi inače imali pravo. Prvi put od 2014. godine korupcijski pristisak u Hrvatskoj je porastao – za dva postotna boda. Uz to, trećina građana smatra da su mediji i nevladine udruge, koji bi trebali biti vanjski korektiv vlasti, sve korumpiraniji.

Kakva je situacija u regiji?

Alarmantni su to rezultati istraživanja procjene korupcije u Hrvatskoj u 2016. godini, koji su predstavljeni zajedno s pregledom regionalnih rezultata – u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj. Prezentacija je održana na konferenciji pod nazivom “Korupcija i borba protiv korupcije u Hrvatskoj u 2016. godini”.

Istraživanje se temelji na SELDI sustavu za praćenje korupcije koji opisuje korupciju kao društveni fenomen, odnosno iskustvo s korupcijom, stavovi prema korupciji i percepcija korupcije, objasnio je Munir Podumljak, izvršni predsjednik Partnerstva za društveni razvoj koji je prezentirao rezultate istraživanja koje je obuhvatilo tisuću ispitanika.

Nezaposlenost, korupcija…

Oko 50 posto ispitanika u zemljama jugoistočne Europe u razdoblju od 2001. do 2016. godine korupciju je doživjelo kao drugi najveći problem u društvu u kojem žive. Glavni problem, prema percepciji 60-ak posto ispitanika, je nezaposlenost. U Hrvatskoj, udio građana koji su sudjelovali u koruptivnim praksama je nešto niži nego 2014. godine, dok se korupcijski pritisak povećao. To znači da hrvatski građani, iako pod korupcijskim pritiskom, nisu uvijek spremni odgovoriti na ovaj zahtjev i dati mito”, naglašava Podumljak.

Gube smisao

Prema istraživanju, u Hrvatskoj se i dalje lokalnu i nacionalnu vlast, Sabor i sudove doživljava kao najkorumpiranije, no ono što zabrinjava je trend relativno visoke percepcije korumpiranosti predstavnika nevladinog sektora i novinara. Više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, ali i u regiji, smatra da su svi ili većina predstavnika nevladinih organizacija i novinara – korumpirani.

S obzirom na to da se ovaj trend očigledno zadržava, mehanizmi vanjskih kontrola državnih funkcija, te ključni reformski mehanizmi – civilno društvo i mediji polako to prestaju
biti, što dovodi u pitanje budućnost zemalja u kojima je provedeno ovo mjerenje, upozorio je Podumljak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr