Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljaju plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi nakon tragičnog slučaja dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Malenica je rekao da je da je cilj osnivanje 15 Obiteljskih odjela na Općinskim sudovima u sjedištima Županijskih sudova do kraja ove godine.

Aladrović je rekao da se mora pogledati kontekst situacije kada se govori o cijelom sustavu te je poručio da smo imali česte izmjene zakona koji su doveli do različitih postupanja u samom sustavu. "Svjedoci smo nedostatka kapaciteta, a i nalazimo se u visokom riziku od siromaštva i to su sve izazovi sustava. Želimo riješiti problem fragmentiranosti sustava, nedostatak stručnog kadra, nedostatak supervizije", rekao je.

Glavni problemi sustava

Kao glavne probleme sustava istaknuo je neujednačeno postupanje, nejednakost naknade i neravnomjernu dostupnost mogućnosti dobivanja usluga sustava. "260 tisuća građana koristi naknade u sustavu socijalne skrbi, a trenutna organizacije Centara za socijalnu skrb je takva da postoje 82 Centra i 56 podružnica tih centara", rekao je Aladrović.

Poručio je da je prvi cilj osnažen sustav socijalne skrbi. "Prva aktivnost je zapošljavanje novih stručnjaka, odlučili smo se za 200 novih zapošljavanja, nakon toga nastavit ćemo s popunjavanjem stručnjaka, a ovo je kratkoročan korak koji ćemo realizirati u iduća tri mjeseca. Drugo je što ćemo mijenjati Zakon o sustave socijalne skrbi", rekao je Aladrović te dodao da je treća aktivnost osnivanje Akademije.

Monitoring sustava

Najavio je i monitoring cijelog sustava koji će provoditi ljudi koji nisu iz samog sustava, da žele provesti aktivnosti vezano za novi Zakon o socijalnoj skrbi, a žele i osnivanje obiteljskog centra. "Treba odvojiti obiteljske centre od Centra za socijalnu skrb. Obiteljske centre, dakle, izdvajamo iz Centra za socijalnu skrb i to će biti mjesto gdje se osnažuju roditeljske kompetencije", kazao je Aladrović.

Rekao je da će inspekcijske nadzore povećati za tri puta i najavio je izmjenu Zakona o udomiteljstvu kako bi se povećao broj udomitelja. Srednjoročni je cilj povećanje od 10 posto, što bi posredno dovelo do povećanja broja djece u udomiteljskim obiteljima.