KAKO OSTVARITI BALANS?

ALADROVIĆ ŽELI SMANJITI BROJ UGOVORA NA ODREĐENO: ‘Ali isto tako ići prema fleksibilizaciji raskida ugovora na neodređeno’

‘Treba smanjiti broj ugovora na određeno, ali isto tako ići prema fleksibilizaciji raskida ugovora na neodređeno vrijeme. To je nekakav dobar balans’

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, rekao je jutros za HRT da treba smanjiti broj ugovora na određeno te ići prema fleksibilizaciji raskida ugovora na neodređeno vrijeme. Dodao je da je Hrvatska lider u zemljama EU-a kada je u pitanju broj ugovora na određeno vrijeme, koji stvaraju određenu nesigurnost i prepreke u planiranju profesionalnog ili drugog razvoja.

“Ja smatram osobno, odnosno Vladin stav je da treba smanjiti broj ugovora na određeno, ali isto tako ići prema fleksibilizaciji raskida ugovora na neodređeno vrijeme. To je nekakav dobar balans”, rekao je Aladrović.

‘HRVATSKA BEZ STRANACA NE MOŽE’, A MINISTAR PORUČUJE: ‘Nema straha od stranih radnika’

Mjere pomoći gospodarstvu

Aladrović je pojasnio mjere pomoći gospodarstvu kad se govori u kontekstu radnih mjesta. Jedna mjera odnosi se na mikropoduzetnike, dakle, one koji imaju između jednog i devet zaposlenih, bez obzira na to iz kojeg sektora dolaze, ako dokažu pad prihoda veći od 50 posto.

Druga mjera koja je, kako je rekao, izazvala dosta polemike u javnosti, ali je od velike većine pohvaljena, čuva radna mjesta u pojedinim sektorima za koje su utvrdili da su posebno ugroženi. Prije svega se radi o hotelijerstvu, ugostiteljstvu, svemu što je naslonjeno na turizam, prijevozu putnika, organizatorima sportskih i kulturnih događaja.

Treća je mjera skraćeno radno vrijeme, u sklopu koje se isplaćuje između 10 i 50 posto radnog vremena. “Za onaj dio koji radnik ne radi, ne radi dovoljno iskorišten, ne može biti iskorišten iz objektivnih razloga, država plaća do 50 posto plaće, odnosno do 2000 kuna”, rekao je Aladrović.

PROMJENE ZAKONA O RADU: Ljudi kažu – tvrtke moraju radnicima platiti troškove rada od kuće

Smanjivanje birokracije

Aladrović je rekao da je jučer bio prvi dan kad su otvorene online prijave za nove mjere i da zasad imaju oko 600 prijavljenih poslodavaca. Za rujan prijave traju do 15. listopada.

“Mi ćemo zaista raditi sve što je potrebno da birokratiziranje, administriranje i sve ono što su bile nekakve naše društvene boljke smanjimo na minimum, a s vremenom, naravno, i da apsolutno nestane, poručio je Aladrović te dodao da ne isključuju da će u nekom trenutku mjere ponovo ocijeniti i vidjeti jesu li ispunile svoje efekte.

Stabilno tržište rada

Kaže da je tržište rada stabilno te da je najveći odljev iz rada u ugostiteljstvu, pripremi hrane i usluživanju. “Ono što veseli je da imamo i sektora u kojima raste broj zaposlenosti, u građevinarstvu raste broj zaposlenih cijelo vrijeme, u IT sektoru, odnosno tehnološkim industrijama također, u intelektualnim uslugama”, rekao je Aladrović.

Na pitanje o radu nedjeljom Aladrović je rekao da je njihov prijedlog prije izbora bio regulacija rada nedjeljom tako da se zadovolji element obitelji i s druge strane omogući stvaranje dodane vrijednosti i zaposlenost u određenim segmentima trgovine. Prema tome bi određene nedjelje bile radne, a većina neradnih. Pretpostavlja da će tijekom sljedećeg tjedna o ovoj temi razgovarati sa sindikatima i poslodavcima i vidjeti koji su stavovi na obje strane.

“Ovdje je također potrebno, iako je to vrlo često teško, naći balans između tog civilizacijskog, svjetonazorskog i radnog dijela i ovog ekonomskog dijela”, rekao je Aladrović.

OVAKO ĆE HRVATI RADITI OD KUĆE: Troškovi radnika su veći, sindikati žele da to netko plati, a država sprema novi zakon

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr