banner

ISTO PORUČIO I ČELNICI SISKA

ALADROVIĆ O ČINJENICI DA MILANOVIĆ NIJE ODUŠEVLJEN IDEJOM JAVNIH RADOVA U BANIJI: ‘Mišljenje predsjednika je irelevantno’

Ministar rada Aladrović se u utorak na potresom pogođenom području, zajedno s ministrom Tomislavom Ćorićem, sastao s poduzetnicima

Ministar rada Josip Aladrović se u utorak na potresom pogođenom području, zajedno s ministrom Tomislavom Ćorićem, sastao s poduzetnicima te su predstavili modele pomoći tvrtkama Sisačko-moslavačke čije je poslovanje otežano ili zaustavljeno.

“Mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna po zaposleniku smo proširili na potresom pogođena područja uz smanjenje kriterija odnosno izuzimanje kriterija pada prihoda. Na taj način smo osigurali 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i gospodarske aktivnosti, za sve one poduzetnike s ovog područja koji su imali materijalne štete vezane za sam potres”, rekao je tom prilikom.

MALO DOBRIH VIJESTI ZA ONE POGOĐENE POTRESOM: Porezna uprava je za njih promijenila pravila u provedbi ovrha

‘U PRVOM PLANU NAM JE BORBA ZA SVAKOG ČOVJEKA’; Dumbović nakon sastanka s Milanovićem: ‘Mora se odgovarati za propuste’

Irelevantna i relevantna mišljenja

Gostujući u RTL-u Danas, Aladrović je upitan kako komentira činjenicu da je predsjednik Milanović nije oduševljen idejom javnih radova.  “Irelevantno je mišljenje predsjednika”, kazao je Aladrović i dodao da je relevantno ono što misle gradonačelnici i načelnici i predstavnici lokalne vlasti s kojima se, kako je rekao, konzultirao drugi dan nakon potresa.

“Kada službe koje su trenutno na terenu u većem dijelu odu, tada će postojati potreba za različite radove za štetu koju je nanio potres. Jučer smo razgovarali sa Županom Žinićem i gradonačelnikom Petrinje. Ta mišljenja su nam relevantna”, rekao je.

Aladrovića je iznenadila izjava gradonačelnice Siska koja je kazala da je država prespora u financijskoj potpori i gospodarstvu. Kaže da je očekivao njeno mišljenje jučer u Sisku na sastanku sa gospodarstvenicima s konkretnim mjerama kojem je nazočio u prisustvu ministra Ćorića. “Mišljenje gradonačelnice u ovom slučaju je irelevantno”, rekao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da u Hrvatskoj nedostaje radne snage, posebice u građevini. “Građevina ima svoj pozitivan ekonomski ciklus. Radit ćemo i na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji nezaposlenih i nadamo se da ćemo iz tog bazena nezaposlenih uspjeti zaposliti prvenstveno ljude za obnovu Sisačko-moslavačke županije”.

‘Sredstava za očuvanje radnih mjesta ima još za siječanj i veljaču’

Aladrović je rekao da je veći dio sredstava za zapošljavanje osiguran programom Europske unije. “Mi smo za cijelu Hrvatsku povukli sredstva od 2,2, milijarde kuna, a jedan dio ide za Banovinu. Kada govorimo o 16 milijuna kuna to je naša projekcija za prva dva mjeseca, to je naša procjena. Bit će još niza gospodarskih mjera”.

Sredstva za financiranje koronamjera, odnosno očuvanje radnih mjesta ima još za siječanj i veljaču. “Mjera skraćenog radnog vremena je za cijelu godinu, a ako bude bilo potrebe reagirat ćemo, ali nju možemo utvrditi tek u veljači kada vidimo epidemiološku situaciju. Imali smo situaciju da smo širili mjere. Postoji tehnička pretpostavka da može kasniti za pojedince zbog tehničkih stvari, mali HZJZ je 369 milijun kuna isplatio za studeni, a onima kojima to nije isplaćeno, bit će do kraja tjedna”, zaključio je Aladrović.

[FOTO] VOJNI ŠATORI UZ ZAGREBAČKE FAKULTETE: Ovdje propadaju, a što je s Banijom? Iza svega stoji ideja Borasa i njegovog mladog zaštitnika

Povratak na Net.hr