PORUČILI 'DOSTA JE!'

AKTIVISTI PROSVJEDOVALI ISPRED ZAGREBAČKE SKUPŠTINE: ‘Bandić potpuno ignorira tisuće primjedbi građana i građanki Zagreba’

Odgoda donošenja novog GUP-a nije natjerala aktiviste Zelene akcije, Prava na grad i Udruge Siget da održe kratki mirni prosvjed i najave novi koji će se održati u ponedjeljak

Danas su aktivisti Zelene akcije, Prava na grad i Udruge Siget održale kratku konferenciju za medije ispred zagrebačke Gradske skupštine. Najavili su i prosvjed koji će se održati uoči održavanja iduće sjednice, a to je u ponedjeljak u 8.15.

“Ako Milan Bandić još nije shvatio da ne želimo ovakav destruktivan GUP, građani i građanke će mu to jasno poručiti na još jednom prosvjedu“, poručili su aktivisti.

GRADONAČELNIK POVUKAO GUP SA SKUPŠTINE! ‘Možemo pričekati još mjesec i pol. Sad će upoznati drugačijeg Bandića’

Manipulacije i opasnosti

Udruge su se svejedno odlučile na organizaciju prosvjeda upozorenja unatoč tomu što je gradonačelnik povukao Generalni urbanistički plan iz hitne procedure. Na taj su se potez aktivisti odlučili zbog manipulacija u proceduri i opasnog sadržaja GUP-a. Zahtijevaju potpunu obustavu procesa donošenja GUP-a te izradu novog dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada.

“‘Bandićev’ GUP donosi samo nastavak urbanističkog divljanja, novu privatizaciju prostora, daljnje ignoriranje javnog interesa te sasvim pogrešne korake u prometnoj politici. Konkretno, ovaj GUP donosi iznimke kojima se omogućava neograničena količina izgradnje u Donjogradskim blokovima, poput projekta ‘Cvjetni’ Tomislava Horvatinčića gdje su u pojedini slučajevima balkoni stanara bili potpuno zazidani zbog nove izgradnje. Nadalje, GUP omogućava izgradnju novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili. Za izgradnju garaža formalno će biti potrebna samo kratka studija čiji sadržaj će Bandićevi poslušnici lako moći prilagoditi. Zatim, na Golf igralištu u Blatu omogućuje se veća gradnja od propisane”, nabrojali su aktivisti u priopćenju.

Devastacija neboderima i smećem

Ipak, najsporniji je i dalje projekt Zagrebački Manhattan kojim bi se na prostoru Hipodroma mogli graditi neboderi i drugi objekti koji bi mogli “nepovratno uništiti ovaj prostor.”

“Za potrebe investitora, koji je sličnim projektom već digao na noge tisuće prosvjednika u Beogradu, Bandić potpuno ignorira tisuće primjedbi građana i građanki Zagreba koji su se usprotivili ovakvoj devastaciji”, napominju aktivisti.

Udruge naglašavaju kako Bandić istovremeno zanemaruje glas stanovnika i pušta ih da se guše u otpadu, namećući odluku o poskupljenju odvoza otpada već na sljedećoj sjednici Skupštine. Situacija sa smećem u Zagrebu je još jedan razlog prosvjeda, istaknule su udruge.

ZAGREPČANI, EVO VAM ‘ČESTITKE’: Odvoz smeća bit će drastično skuplji nego sada jer je Čistoća u velikom gubitku

METROPOLA JE POSTALA – GRAD SMEĆA! Situacija s otpadom u Zagrebu je katastrofalna, cijene se dižu, a usluga je sve gora

Povratak na Net.hr