banner

KORONA-ARENA

AKTIVIRA SE ZAGREBAČKA ARENA: Prvi pacijenti stižu u subotu, pripremljeno stotinu kreveta

‘Prvih dana to će najvjerojatnije biti 30 do 40 pacijenata, s tim da smo zasad priredili 100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270’, rekao je Davor Vagić, voditelj liječničkog tima Arene

Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.

Vagić je za Dnevnik HRT-a rekao kako su zajedno s Hrvatskom vojskom i Civilnom zaštitom pripremili Arenu prije tri tjedna, a sada su, sukladno epidemiološkoj situaciji i povećanju broja zaraženih i pacijenata u bolnicama, odlučili da Arena ide u aktivaciju, “najvjerojatnije u subotu”.

KREĆE AKTIVACIJA ZAGREBAČKE ARENE: Evo koji će pacijenti i kada biti poslani tamo

Arena za pacijente s blažom kliničkom slikom

“Prvih dana to će najvjerojatnije biti 30 do 40 pacijenata, s tim da smo zasad priredili 100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270 kreveta”, rekao je i dodao kako su ljudski potencijali planirani za 100 kreveta.

U stacionar zagrebačke Arene, gdje su priredili 100 kreveta, bit će premješteni pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Kliničke bolnice Dubrava. Na pitanje hoće li biti dovoljno kapaciteta, odgovorio je kako se nada da hoće.

Rekao je da će u početku dolaziti pacijenti s blažom kliničkom slikom i da je Arena jedna vrsta pomoći bolničkom sustavu jer je riječ o pacijentima koji su pred kraj liječenja i imaju još par dana da se u potpunosti izliječe. Na ovaj način, dodao je, oslobađaju se kreveti u bolnicama za teže pacijente.

BEROŠ NA PREDSTAVLJANJU STOŽERA ARENE ZAGREB: ‘Volio bih da kao proljetos ovdje ne budu pacijenti, ali brojke su ozbiljnije’

Rasterećenje zagrebačkih bolnica

Na pitanje što ako se nekom stanje ipak pogorša u Areni, Vagić je odgovorio da je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente te da ondje imaju boce s kisikom, radiološku i laboratorijsku opremu, salu za reanimaciju s respiratorom, a u slučaju pogoršanja pacijentova stanja, prebacit će ga u bolnicu. Što se tiče medicinskog osoblja koje će raditi u Areni, rekao je da će prva dva tjedna ondje biti liječnici iz KB-a Sestre milosrdnice i troje liječnika iz Hrvatske vojske radi uhodavanja u cijelu priču. Od medicinskih sestara, osim iz Vinogradske, bit će one iz KBC-a Zagreb, Hrvatske vojske i po potrebi iz Psihijatrijske bolnice Jankomir, izvijestio je voditelj liječničkog tima Arena Zagreb.

U slučaju pogoršanja, to će biti zahtjevniji dio, ali tada će ga rješavati. Naglasio je kako ovo rade da bi zagrebačke bolnice mogle rješavati teže slučajeve.

“Pacijenti i dalje imaju moždane ili srčane udare, još uvijek imamo onkološke pacijente i hitnu službu koja ne smije stati. Ovo je baš pomoć u tome dijelu”, rekao je. Sve je pozvao da se pridržavaju novih epidemioloških mjera.

POSTAVLJAJU SE KREVETI U ARENI ZAGREB, HOĆE LI BITI I RESPIRATORA? ‘Nije da tu netko zarađuje, samo se plaćaju troškovi da se pokriju’

Povratak na Net.hr