Play ponuda

AKO PUTUJETE U NEKE OD OVIH ZEMALJA, OPREZ! / 'Mi nemamo sustav ni kod kuće, a kamoli u diplomatskim predstavništvima'

Image

Povodom obilježavanja 25. godišnjice priznanja Hrvatske, pisali smo o zemljama koje ni dan danas nisu službeno priznale Republiku Hrvatsku.

17.1.2017.
22:38
Play ponuda

NI NAKON 25 GODINA: Ima na svijetu 16 država koje još nisu priznale Hrvatsku!

Image
NI NAKON 25 GODINA: /

Ima na svijetu 16 država koje još nisu priznale Hrvatsku!

Image
NI NAKON 25 GODINA: /

Ima na svijetu 16 država koje još nisu priznale Hrvatsku!

Tih 16 država su: Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Kiribati, Svazi, Južni Sudan, Tonga, Liberija, Maršalovi Otoci, Niger, Ruanda, Somalija, Srednjoafrička Republika, Sveti Kristofor i Nevis te Tuvalu. I dok se mnogima čini nevažnim što nas nisu priznale baš te nabrojane države, čini se da bi mnogi zbog toga mogli imati problema prilikom putovanja.

Ako putujete u ove zemlje - oprez!

Slobodna Dalmacija piše da bi oni koji se zateknu u nekoj od tih 16 država mogli imati problema s vizom. Moreplovac Leo Lemešić bio je u Tongu kada su ga tražili vizu. Problem je, srećom, riješio jer se pozvao na činjenicu da je Hrvatska članica Europske unije pa zbog toga može vrijediti bezvizni režim s Tongom.

Lemešić je tako dobio vizu za tu zemlju besplatno, a ispričao je i o putovanju u Svetom Kristoforu i Nevisu, koja također nije priznala Hrvatsku. Ipak, tamo se putovnica može čak i kupiti, ispričao je.

shimmer fallback
shimmer fallback

Diplomatski odnosi ne postoje niti između Hrvatske i Bahama, koja je vrlo atraktivna zemlja kada je riječ o turizmu.

Ipak, problemi postoje i u nekim zemljama s kojima smo uspostavili diplomatske odnose i koje nam čak nisu tako daleko, primjerice, s Turskom.

Diplomacija zakazuje i u Turskoj, iako postoji veleposlanstvo i konzulat

Moreplovac Lemešić je za Slobodnu Dalmaciju ispričao kako je u Turskoj diplomacija zakazala. Tamo su mu rekli da se ne bave pravnom pomoći hrvatskim građanima već samo promocijom zemlje u svijetu, a problem je riješio tek kad se pozvao na određena poznanstva.

'Zaključak vam je da mi nemamo sustav ni kod kuće, pa je logično da ga nismo uspjeli uspostaviti ni u našim diplomatskim predstavništvima vani, iako u slučaju velike i važne nam Turske imamo i veleposlanstvo u Ankari i konzulat u Istanbulu', rekao je Lemešić.

On se čudi i mogućnosti da Hrvatsku nije priznala niti Ruanda, a to je zemlja u kojoj su Hrvati ostavili trag kroz humanitarni rad. Misionari su tamo napravili puno, gradile su se škole u Ruandi... U toj bi zemlji oni kojima zatreba viza ili im istekne putovnica, mogli zaista imati problema.

S tim se susreo i fra Ivica Perić koji je iz Ruande morao kući jer ne postoji veleposlanstvo, a najbliže u Africi je bilo ono u Južnoj Africi. No za proces u toj zemlji bila bi potrebna čak tri mjeseca.

Play ponuda
Play ponuda