Ako padnete na zaleđenoj cesti, možete dobiti odštetu

Odšteta se dobiva od onoga u čijem je vlasništvu područje na kojem ste se ozlijedili.

11.12.2012.
12:55

Već je treći dan otkako je hrvatsku metropolu zabijelio snijeg, a kraj snježnim nevoljama i dalje se ne vidi. Ulice pod snježnim pokrivačem otada su poprimile već i ledeni pokrov, a sa zgrada prijete sige i odroni snijega i leda koje su vlasnici objekata, stanari ili upravitelj zgrada dužni sami očistiti.

Na gradskim ulicama i pred zgradama opasnost od ozljeda još je i veća. Svakako se savjetuje preventivno djelovati, dakle imati adekvatnu obuću te hodati pažljivo po zaleđenom ili od snijega neočišćenom području. No, ukoliko vam se ipak dogodi da padnete na jednoj od gradskih ulica, za to možete dobiti odštetu.

Odšteta se dobiva od onoga u čijem je vlasništvu predio na kojem ste se ozlijedili. Ukoliko je to bilo pred stambenom zgradom, odštetu možete zatražiti od svih stanara, a ukoliko se to dogodilo na jednoj od cesta u gradu, odštetu bi, ukoliko se dokaže krivnja, trebao isplatiti grad.

"Osoba prvo upućuje zahtjev za mirno rješenje državnom odvjetništvu, a ako se to u mirnom postupku ne razriješi, podnosi se tužba nadležnom sudu. Kada govorimo o ostalim cestama, koje nisu gradske, odšteta se može tražiti od onoga tko je po zakonu dužan upravljati tom cestom", kaže nam odvjetnik Veljko Miljević.

U tom slučaju valja imati svjedoke samog događaja te medicinsku dokumentaciju o ozljedama uzrokovanim događajem. Te, dakako, strpljenje s obzirom da procesi u ovim slučajevima mogu biti višegodišnji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali