Ministar Matić za Danas.hr objasnio zašto je platio kaznu umjesto ravnatelja

‘Ovo nisam napravio kao ministar, nego kao građanin, ali i kao branitelj, jer smo se borili za jednu moralnu, etičku državu u kojoj će pored zakona vladati i dobrota’, kazao je ministar branitelja Predrag Matić.

“Kada sam pročitao da ravnatelj Tešija mora platiti kaznu jer je stao u obranu napadnute nastavnice u školi na Klisu, još jednom sam se uvjerio da zakon, pravda i pravo, kao što to sve češće vidim, ne idu ruku pod ruku. Očito je i da je sutkinja poštivala te zakonske odredbe, ali ovim sam htio poslati poruku da se taj čovjek ne obeshrabri zbog krutih zakona prema kojima je i on u ovoj priči kriv, što je zapravo nevjerojatno”.

Kazao je to za Danas.hr ministar branitelja Predrag Matić koji je, podsjetimo, poslao pismo podrške ravnatelju OŠ na Klisu Nevenu Tešiji i u njemu 300 kuna za kaznu koju je ovaj morao platiti jer je stao u obranu nastavnice koju je prije nekoliko dana premlatio pobješnjeli roditelj.

‘Svi bismo trebali reagirati kao ravnatelj’

Matić nam objašnjava kako je ovom gestom htio poručiti da bez obzira na novčanu kaznu koju je ravnatelj zaradio u ovoj situaciji, da bi svi ljudi trebali u sličnim slučajevima postupiti kao i on. “Danas, sutra na ulici kada vidimo da netko nekoga maltretira ili nekoga krade, a može se to dogoditi i meni, ne smijemo okrenuti glavu iz straha da bismo i mi mogli biti proglašeni krivima zbog remećenja javnog reda i mira.

Ja sam i sam nastavnik, i ovim sam htio iskazati potporu kolegi i kolegama koji trpe u današnje vrijeme posvemašnjeg nedostatka moralnosti, kulture i etike, u kojem pojedinac uzima za pravo silom rješavati neke stvari, i to na tako jednom svetom mjestu kao što je škola, mjestu poštovanja na kojem nastavnici provedu više vremena s našom djecom, nego mi, i to uz ne baš ekstra uvjete i ekstra plaće”, kaže nam Matić.

‘Učinio sam ovo kao građanin i branitelj’

S druge strane, iz Ministarstva obrazovanja Željka Jovanovića nije stigla nikakva reakcija na rasplet ovog nemilog događaja. Gostujući u “Temi dana” HRT-a i sam ravnatelj škole iskazao je nezadovoljstvo reakcijom resornog ministarstva, odakle ih, kaže, nitko nije kontaktirao. Matića smo pitali boji li se da bi ministar Jovanović mogao loše protumačiti ovakvu njegovu gestu, obzirom da je resorno ministarstvo ostalo gluho na presudu sutkinje.

“Uvjeren sam da ministru Jovanoviću to ne smeta. Meni je ‘kliknulo’ na prvu da ravnatelju pošaljem pismo, i ja sam mu to poštom poslao. Vjerujem da ministar Jovanović isto to misli, no on će vjerojatno reagirati kroz sustav, onako kako bi na to i trebalo reagirati”, kaže nam te dodaje:

“Ja ovo nisam napravio kao ministar, nego kao građanin, ali i kao branitelj, jer smo se borili za jednu moralnu, etičku državu u kojoj će pored zakona vladati i dobrota”, zaključuje Matić.

Povratak na Net.hr