Država će povećati plaće, a lokalna samouprava uzeti taj novac?

Dok država planira rasteretiti plaće građana, manji gradovi planiraju ih opteretiti. Najava dolazi iz Koprivnice.

26.8.2014.
10:05

Porez na dohodak jedan je od glavnih izvora gradskih prihoda. Kako HTV neslužbeno doznaje, u Gradu Koprivnici izračunali su da bi im proračun mogao ostati bez 4 do 7 milijuna kuna. S eventualnim plaćanjem prireza nisu sretni ni građani Koprivnice.

A samo prije nekoliko dana stranački šef gradonačelnice Koprivnice Zoran Milanović rekao je da se porezni pritisak mora premjestiti sa srednjeg sloja te da im u plaći ostane više novca, 'koji će oni trošiti i od čega će i država imati koristi'.

Država da, a lokalna samuprava uzme

I dok veći gradovi jamče kako prirez neće povećati, u manjim gradovima i općinama spremaju različite mjere. Neke će 'lokalne blagajne' ostati bez prihoda i onda će vjerojatno posegnuti za tim novcem u vidu npr. prireza te u tome slučaju od povećanja plaća ništa - država da, a lokalna samuprava uzme.

'Smatram, a i svi moji kolege župani , gradonačelnici, načelnici da je ovo loša, ja bi čak rekao i apsurdna odluka. Zašto? Prije svega prihod od poreza na dohodak je u cjelini 100% prihod općina, gradova i županija i to je u principu jedini prihod koji mi imamo. Slažem se da treba građanima olakšati život, ali na ovakav način nitko neće dobiti a svi će izgubiti', smatra predsjednik Udruge županija virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Vlada se o poreznoj reformi nije konzultirala s lokalnom i regionalnom samoupravom, tvrdi virovitičko podravski župan i poziva Vladu da građanima pomogne smanjivanjem PDV s 25% na 15%.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali