IZRAĐEN PLAN ZA SPAS IMUNOLOŠKOG, RADNICI NEZADOVOLJNI: / 'Situacija je sramotna i žalosna, nitko nam ništa ne govori...'

S pojedinostima budućeg strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba u izgradnji novog Imunološkog zavoda, procijenjenog na 400 do 500 milijuna kuna, nisu upoznati ni u Upravi niti u sindikatu

27.12.2017.
15:16
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mjesec dana nakon zadanog roka Vladino povjerenstvo za Imunološki zavod (IMZ) izradilo je prijedlog modela strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba s ciljem pokretanja proizvodnje u IMZ-u, doznaje se od članice povjerenstva Ane Stavljenić Rukavine. Model strateškog partnerstva, kako se očekuje, uskoro bi trebao biti prihvaćen na Vladi, rekla je Hini Stavljenić Rukavina uz napomenu da će pojedinosti o tome javnosti biti predočene sljedećeg tjedna.

Iduće godine pokreće se proizvodnja?

Prijedlog je izradilo povjerenstvo za IMZ, osnovano krajem kolovoza, sa zadaćom da u roku tri mjeseca donese rješenje za opstanak te ustanove, model strateškog partnerstva, utvrđivanje terminskog plana aktivnosti i nositelje tih aktivnosti. Šesteročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika ministarstava zdravstva, gospodarstva i državne imovine te Grada Zagreba, probilo je zadani rok za mjesec dana, a s pojedinostima budućeg strateškog partnerstva Vlade i Zagreba u izgradnji novog IMZ-a, procijenjenog na 400 do 500 milijuna kuna, nisu upoznati ni u Upravi niti u sindikatu.

V.d. ravnatelj Zavoda Dubravko Kičić izjavio je Hini kako još uvijek ne zna detalje akcijskog plana, te da se on "još uvijek vrti na razini povjerenstva". Nada se da će sljedeća godina biti prekretnica jer će se napokon donijeti potrebne odluke i "početi nešto proizvoditi".

Trenutačno uvoze medicinsku marihuanu

U međuvremenu IMZ uvozi medicinsku marihuanu, a radnici, kaže, imaju dosta posla "na održavanju dokumentacije, registraciji lijekova i izradi planova za sljedeću godinu". "Uvozi se kanabis i planiraju buduće djelatnosti. Zaposlenici rade jako puno iako proizvodnje u načelu nema", kaže Kičić koji je prije dva mjeseca došao na čelo IMZ-a.

U Sindikatu energetike, kemije i nemetala kažu kako se 164 radnika IMZ-a, koji je prije četiri godine izgubio proizvodne dozvole, u očekivanju akcijskog plana bavi "papirologijom". Sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec "sramotnim i žalosnim" ocjenjuje što Vladino povjerenstvo i sindikat niti radnike ni o čemu ne obavještava.

"Dostupne su nam samo informacije da povjerenstvo strašno puno radi, a o svemu ćemo, navodno, na vrijeme biti obaviješteni, samo ne znam kada. Nijedan od proizvodnih pogona ne radi, a radnici se bave papirologijom. Ne znam koliko dugo to može još opstati jer mi nismo tvrtka za uvoz i izvoz", rekla je Jagarinec.

"Što se događa s uskladištenom plazmom?"

Upozorava i na prepuna skladišta krvne plazme, a ne zna postoji li mogućnost da se ona nekako iskoristi ili izveze, te upućuje na ministra zdravstva koji, kaže, najbolje zna odgovor o tome "što se događa s plazmom". Sindikat EKN-a još je u kolovozu upozoravao da je u Zavodu propalo 20 tona krvne plazme, vrijedne 13 milijuna kuna, ali ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu nije bio dostupan za komentar o gubicima na krvnoj plazmi koja se skladišti u IMZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više je puta pozivao na žurno rješavanje projekta gradnje novog IMZ-a. U kolovozu je izrazio nezadovoljstvo rezultatima, dinamikom i tempom dogovoranja s resornim ministarstvima. Bandić je tada poručio da Zagreb, kao strateški partner, prihvaća samo cjelovito rješenje, koje podrazumijeva financijsku stabilnost poslovanja i stvaranje preduvjeta za obnovu proizvodnje u IMZ-u, kako krvnih derivata iz plazme tako i virusnih cjepiva korištenjem matičnih sojeva virusa te drugih proizvoda koji imaju tržišnu vrijednost.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali