AKCIJA RADNIČKE FRONTE

POD OKRILJEM NOĆI Ostavili oštru poruku na vili poznatog tajkuna kojeg je pomilovala Kolinda

Članovi Radničke fronte izveli su protestnu akciju pred kućom Leona Sulića, kontroverznog tajkuna kojeg je, tumačeći svoju odluku njegovim teškim zdravstvenim stanjem, nedavno pomilovala predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Na ogradi ispred njegove kuće postavili su transparent s natpisom “Plaćeno novcem ukradenim od radnika Croatia Busa” te na svojim stranicama objavili priopćenje povodom te akcije.

“Oteo društvenu i radničku imovinu”

Podsjetimo, Sulić je zbog gospodarskog kriminala u Croatiabusu teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina. U ožujku 2014. pravomoćno je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu iste tvrtke domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna. Predsjednica ga je svojim pomilovanjem oslobodila izvršenja neizdržanog dijela izrečene kazne zatvora za potonje nedjelo.

U svom priopćenju, Radnička fronta ističe kako je Sulić “jedan od onih koji je bezočnom pljačkom oteo društvenu i radničku imovinu i još uvijek u plodovima te pljačke mrtav-hladan uživa i živi u bogatstvu” te drži da je “njegova priča dobar primjer brutalne restauracije kapitalizma koja se kod nas dogodila u 1990-ima, kada je čitava društvena imovina izvlaštena u korist novonastale tajkunske klase”.

MILOST S PANTOVČAKA: Predsjednica pomilovala bivšeg tajkuna bliskog HDZ-u

Imao zaleđe politike i Crkve

“Njegova priča počinje 1994, kada je krenula privatizacija poduzeća Croatia bus, od samoga početka na „pošten način“ – cijena poduzeća je procijenjena na 19,5 milijuna maraka, pri čemu je zanemarena cijena zemljišta, vrijednog 50 milijuna maraka. Leon Sulić je na poziciju došao nakon obračuna s drugim poznatim tajkunom – Miroslavom Kutlom. Sulić je, kao jedan od HDZ-ovih tajkuna, uvijek bio dobro umrežen – sestra mu je Gordana Turić u 1990-ima bila HDZ-ova zastupnica u Saboru. Sulić je također ‘poslovao’ i s ‘drugom stranom’ – Milanom Bandićem i Matom Crkvencem iz SDP-a – a imao je i uske veze s Crkvom, posebno franjevcima, koji su ga navodno neko vrijeme i skrivali od zakona u Studencima kraj Imotskog. Sulić je poznat i po tome da je besplatno, autobusima Croatia busa, prevozio prosvjednike na splitsku rivu”, stoji u priopćenju.

U TEŠKOM STANJU: Stiglo objašnjenje zašto je predsjednica pomilovala tajkuna

Nije ostao bez veza u HDZ-u

Nadalje, Radnička fronta piše: “Riječ je o tajkunu, notornom pljačkašu, razbojniku koji je upropastio, među ostalim, 3000 radnika Croatia busa, čovjeku koji je bio upleten u bezbroj kriminalnih radnji, čovjeku koji je nakon osude bježao pred policijom… Nedavno ga je, uz više drugih ekonomskih kriminalaca, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pomilovala, pokazujući time da Sulić još uvijek nije ostao bez svojih veza u HDZ-u. Vuk pojeo magare. I tako sad Leon Sulić mirno i spokojno živi u svojoj vili u Zagrebačkoj Štoosovoj ulici, izgrađenoj prljavim i opljačkanim novcem.”

Na koncu zaključuju: “Jedini način da se ovakva ogromna društvena nepravda poništi, ne samo u slučaju Sulića nego i svih ostalih tajkuna, je tako da se svi mi gubitnici tranzicije (a to je većina društva) pokrenemo, organiziramo i pokažemo da ipak nismo toliko ludi da ćemo unedogled trpjeti da se od nas rade budale”.

NAKON DVOJBENIH ODLUKA: Predsjednica raspustila Komisiju za pomilovanja

 

Povratak na Net.hr