ZAHTJEVNA AKCIJA

AKCIJA LETAČKE POSADE HRZ-A: Kod Omiša i na Pelješcu spasili dvije osobe

Obje osobe nakon spašavanja zbrinute su u Kliničkome bolničkom centru (KBC) Firule u Splitu

Letačke posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovale su u utorak u akcijama spašavanja dvije unesrećene osobe, jedne s brda Imber kod Omiša te druge s brda Sveti Ilija na Pelješcu, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva obrane.

“Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera  93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovale su u  utorak, 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja”, priopćili su iz MORH-a.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA POTRAGA ZA NESTALIMA IZ HELIKOPTERA: U akciju se uključio i poznati alpinist Stipe Božić

Dodaju da su obje osobe nakon spašavanja zbrinute u Kliničkome bolničkom centru (KBC) Firule u Splitu.

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Iznimno zahtjevna akcija spašavanja

Kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić, koji je sudjelovao u akciji spašavanja na brdu Imber, rekao je kako su unaprijed znali za poziciju gdje se nalazi stradala osoba te je to i bio jedini mogući način dolaska do unesrećene.

“Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku sa okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No, najvažnije akcija je provedena uspješno i sigurno”, kazao je satnik Jelić, navodi se u priopćenju.

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić koji je istaknuo da je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna.

MORH U AKCIJAMA SPAŠAVANJA: Letačke posade HRZ-a prevezle pet pacijenata. Četvero su turisti

“Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba, odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula”, istaknuo je pukovnik Stepić u priopćenju.

S današnjim akcijama spašavanja letačk posade iz Divulja u potražnim akcijama angažirane su ukupno 11 puta ove godine.

Povratak na Net.hr