UŽAS IZLAZI NA VIDJELO

AKADEMIJA DRAMSKIH UMJETNOSTI ZAPRIMILA DESETAK PRIJAVA ZLOSTAVLJANIH STUDENTICA: ‘Da, imamo imena profesora-zlostavljača’

‘Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije’, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Nakon ispovijesti srpske glumice Mirjane Radulović kojanje bila seksualno zlostavljana u školi glume Miroslava Aleksića, u Hrvatskoj se sličnim priznanjem oglasila i glumica Dora Lipovčan.

“Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija. Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju.. I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud, ali sam bar progovorila”, objavila je Lipovčan.

OTVORENA ISPOVIJEST GLUMICE DORE LIPOVČAN: ‘Silovana sam, šutjela sam 15 godina prije odlaska na policiju…’

‘Javljaju se kolegice s iskustvima koje su imale’

RTL doznaje da je u manje od 24 sata zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti (ADU) zaprimila više od 10 prijava studentica o nasilju koje su pretrpjele od svojih profesora.

“Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije”, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

“Kod mene kao muškarca to izaziva jedan možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošaketat’ s takvim tipovima”, kazao je redatelj Zrinko Ogresta.

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju – da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović.

“Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti”, rekla je Marasović.

POZNATI SRPSKI NASTAVNIK GLUME U PRITVORU ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA: Bivše učenice optužile ga za silovanje

Dekanica: Osjećam odgovornost jer to nisam vidjela

Istodobno raste broj svjedočanstava na Facebook stranici “NISAM TRAŽILA”.

“Osjećam odgovornost kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina jer to nisam vidjela, jer to nisam znala”, napisala je Perković Gamulin.

“To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom – nemam pojma. Teško mi je unaprijed reći bilo što”, izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu na ADU.

“Nisam imala takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva”, kazala je za RTL studentica dramaturgije Ema Kliman.

“Hvala Bogu da se napokon krenulo nešto oko toga pokretati, jer to očito traje već godinama i godinama unazad”, poručio je student glume Vid Ćosić.

I DOMAĆE GLUMICE DOŽIVJELE SU SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE; Bilo ga je i na Akademiji: ‘Od opscenih govora, dodira…’

Povratak na Net.hr