OBJAVIO MUP

AJDE, BAREM NEŠTO: Izmijenili su pravilnik – kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati jedan dokument

Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama koji će stupiti na snagu 24. rujna ove godine.

Zakonske izmjene

“Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem; dakle bez potrebe da je građanin prilaže.

USKORO BISMO PO VOZAČKU DOZVOLU UMJESTO U MUP, MOGLI U HAK: No, to bi moglo vrijediti samo za ove kategorije vozila

Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev”, priopćili su iz MUP-a.

EVO ŠTO JE DONIO STROŽI ZAKON: U svega pet mjeseci ukinuli su čak 139 vozačkih dozvola, najčešći uzrok bili su alkohol i brzina

Kazali su kako je na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu tijekom 2019. godine izdano ukupno 50.425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ako su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Tko je izuzetak?

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati uvjerenje na dosadašnji način jer uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Povratak na Net.hr