AHMETOVIĆ ŽELI DRUGAČIJI SDP: / 'Stranka je u krizi kadrova i politika, otuđena od članstva i u krizi je identiteta'

SDP-ova načelnica Omišlja,

19.8.2020.
13:46
Davor Puklavec / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborska zastupnica SDP-a i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović najavila je u utorak svoju kandidaturu za predsjednicu SDP-a ustvrdivši da je stranka u krizi politika i kadrova, te je poručila da ima konkretna rješenja za unaprjeđenje i boljitak stranke.

"SDP je u krizi kadrova i politika, otuđen je od članstva i u krizi je identiteta", ustvrdila je Ahmetović na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a te istaknula da se neće kandidrati za ostala stranačka tijela jer smatra da samo s funkcije predsjednice može najbolje doprinijeti boljitku SDP-a.

Na upit kakvu prednost ima pred Peđom Grbinom, koji je osim nje zasad jedini SDP-ovac koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika, odgovorila je kako uopće ne misli o tome tko je bolji kandidat. "Mislim da imam ispravan način promišljanja o stanju u stranci i predlažem konkretne mjere kako da se to stanje popravi", poručila je.

Definiranje ciljeva i revizija članstva

Smatra da SDP mora definirati jasne ciljeve unaprjeđenja stranke, ali i definirati politike za koje će se zalagati i koje će provoditi. Nada se da će nakon izbora 26. rujna Predsjedništvo SDP-a, Glavni odbor, načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a i saborski zastupnici biti dio njezina tima s kojim će zajedno raditi na razvoju tih politika.

U programskim smjernicama Ahmetović je napomenula da je članstvo SDP-a najvažniji pogonski motor stranke pa treba hitno revidirati članstvo i sustav plaćanja članarina, a nakon toga članstvu dati značaj kroz lokalne stranačke organizacije. Rekla je da lokalne organizacije SDP-a moraju imati utjecaj na slaganje izbornih lista i najavila da će se zalagati za promjenu statuta, koji sada definira da liste slaže sam predsjednik stranke.

Ističe da je SDP potrebna dugoročna financijska održivost, a najveći udio financijskih sredstava trebao bi biti namijenjen radu lokalnih organizacija. SDP mora imati jasnu viziju borbe za budućnost Hrvatske, a sadašnje ekonomske politike SDP-a građanima su neprepoznatljive, ocijenila je. Zalaže se za ekonomsku politiku moderne socijaldemokracije kao u razvijenim europskim zemljama, gdje je uloga države osigurati ravnomjeran razvoj regija i pomagati tržištu gdje ono ne može funkcionirati samo.

Borba protiv korupcije unutar stranke

U izbornom procesu treba zadržati tzv. "Zip" sustav kandidiranja muških i ženskih kandidata, te osigurati većim udio mladih u izbornom procesu. Također, SDP se mora usprotiviti retradicionalizaciji društva, udaru na prava žena, rodno uvjetovanom nasilju i ekonomskoj nejednakosti žena. Posebno se treba boriti protiv korupcije, kako unutar stranke tako i u društvu, naročito na mjestima gdje odgovornost za trošenje sredstava građana nose članovi SDP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na upit hoće li pozdraviti podršku članova SDP-a koji su odgovorni za izborni poraz i hoće li nakon stranačkih izbora i za njih biti mjesta u vrhu stranke Ahmetović je odgovorila da u stranci ima mjesta za sve koji se kandidiraju i koje članovi SDP-a izaberu.

"Podrška Zlatka Komadine, jednako kao i podrška mojoj kandidaturi bilo kojeg drugog člana SDP-a bit će mi na čast", poručila je Ahmetović dodavši kako će joj biti drago ako bude što više kandidata za predsjedničku funkciju.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali