Agonija prevarenih: Ove krađe su sve šira pojava u Hrvatskoj

Troje građana Rijeke javno je obznanilo krađu identiteta kada je riječ o ugovorima s jednim telekom operaterom. U njihovo ime se preko interneta naručuju mobiteli i sklapaju ugovori, a za što doznaju tek kada krenu ovrhe zbog tisuća kuna napucanih računa.

Svi su oni podnijeli kaznene prijave, izvijestili o svemu telekom operatera, ali njihova agonija još uvijek nije okončana, piše Novi list.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj nije se mogao dobiti odgovor u kojoj je fazi istraga po kaznenim prijavama, međutim, za razliku od policije, u državnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) brzo su odgovorili i potvrdili da ti slučajevi nisu usamljeni i da se takve stvari događaju po cijeloj Hrvatskoj.

”Agencija je zaprimila zahtjeve građana u kojima se oni žale da ih se tereti za dugove po osnovi činjenice da su televizijski pretplatnici, a oni tvrde da nisu, a isto tako bilo je i prigovora od strane građana da je netko, služeći se njihovim osobnim podacima zaključio ugovore s mobilnim operaterima i slično. Oni bi za to saznali kada su dobili račune ili prilikom pokretanja ovrhe. Takve zahtjeve Agencija nije zaprimila samo iz Rijeke već i drugih hrvatskih gradova. Agencija trenutno rješava slučaj osobe koja tvrdi da je dobila dvije opomene od Centra za naplatu potraživanja za dugovanja prema jednom operateru po osnovi dva ugovora, a tvrdi da nije uopće pretplatnik te tvrtke.

Zloupotreba podataka

Slučaj je osim AZOP-u prijavila i policiji, tvrdi da nije izgubila osobne podatke, a kopiju osobne iskaznice dala je operateru prilikom prijenosa prepaid broja. Agencija je neizravnim nadzorom, odnosno traženjem očitovanja od operatera i same korisnice doznala da su podaci na ugovorima s telekomunikacijskom kompanijom nepotpuni i djelomično netočni, nije priložena kopija osobne iskaznice uz ugovore, a osoba tvrdi da je netko očito zloupotrijebio njene podatke budući da su potpisi na ugovorima različiti.

Slučaj još nije okončan i izgledno je da će Agencija temeljem sada ovako dostavljenog očitovanja provesti i nadzorne aktivnosti u svrhu točnog utvrđenja činjenica i pružanja zaštite u slučaju utvrđene zlouporabe”, navela je zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rijecani-nisu-jedine-zrtve-laznih-ugovora-Krada-identiteta-sve-sira-pojava-u-Hrvatskoj

Povratak na Net.hr