Nužna rasprava

AFERA SA SLOVENIJOM: Vlada zatražila sazivanje izvanredne sjednice Sabora

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Sabora Josipu Leki podnijela zahtjev za izvanredno zasjedanje parlamenta zbog, kako navode, potrebe da se provede rasprava i razmotre novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i  Slovenije.

Predsjednik Sabora Josip Leko  danas ranije je izjavio kako očekuje da mu Vlada pošalje zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice zbog arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, nakon čega će Sabor postupiti po svom Poslovniku.

“Dakle, očekujem od Vlade da donese odluku o zahtjevu za sazivanjem Sabora, mi ćemo postupiti u skladu s Poslovnikom”, rekao je Leko novinarima.

U međuvremenu se oglasio arbitražni sud i poručio da nastavljaju s radom kada Slovenija imenuje novog predstavnika. Više možete pročitati OVDJE.

Rokovi održavanja nepoznati

Kada ovlašteni predlagatelj, u ovom slučaju Vlada, podnese formalno ‘čist’ zahtjev, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu u roku osam dana od primitka zahtjeva.

No, Leko nije želio precizirati moguće rokove sjednice.

“Ovdje nisu važni rokovi, ovdje ne gori, vrlo je važno saznati sve elemente i sve mogućnost i to Vlada radi”, odgovorio je predsjednik Sabora.

Nebitnim drži i kako će se zvati saborski akt koji će odgovoriti na prilike oko arbitražnog sporazuma. Nebitno je, kaže, kako će se zvati akt, važno je da se na činjenicama koje bitno utječu na procese donese odluka koja mora imati utemeljenje u međunarodnom pravu.

Što ako Sabor odluči povući spor?

Leko nije želio “kvalificirati događaj vezan uz arbitražni postupak”, poručujući da to treba prepustiti Saboru.

“Što se tiče samog ‘slučaja’, rekao bih da su u pitanju temelji u odnosima u međunarodnom pravu, povjerenje u međunarodne institucije i u međunarodno pravo, a kako će to završiti treba trezveno prepustiti saborskim zastupnicima da u skladu sa svojom odgovornošću i stanjem koje imamo nađu najbolje rješenje u interesu budućnosti Hrvatske i Slovenije. U svakom slučaju, vratiti se međunarodnom pravu”, naglasio je Leko.

Odbio je spekulirati što ako Sabor odluči da se Hrvatska povuče iz spora.

 

Povratak na Net.hr