Naime, prema dokumentima koje je objavio HRT, Mijo Crnoja nije ispunio obveze iz ugovora koji je sklopio s gradom Samoborom koji mu je 14. listopada 2010. godine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji bez naknade ustupio građevinsko zemljište. Kuću je trebao izgraditi u roku od tri godine, a za istu je dobio i kredit od 56 tisuća eura rješenjem stambene komisije Ministarstva branitelja.

Tim je zakonom propisano da su jedinice lokalne samouprave dužne u slučaju kad osoba i koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće (u mjestu prebivališta u vrijeme stradavanja, odnosno u kojem ima prebivalište neprekidno 5 godina od 1991. godine ili je u tom mjestu boravio kao prognanik neprekidno 5 i više godina i pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskazao da se u tom mjestu želi trajno nastaniti, jer ga za to vežu obiteljske i druge prilike) ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje, navedeno je iz grada Samobora u odgovoru HRT-u.

Od kuće ništa

U trenutku sklapanja ugovora, imenovani je ispunjavao sve uvjete propisane zakonom. No Crnoja nije ispunio svoju stranu Ugovora. Bio je obvezan na ustupljenom zemljištu u roku od tri godine izgraditi obiteljsku kuću.

S obzirom da to nije učinio imao je obvezu ustupljeno zemljište vratiti u vlasništvo Grada Samobora. No, Crnoja nije niti izgradio kuću niti vratio zemljište. Stoga će Grad Samobor poduzeti sve zakonom propisane mjere, navode iz grada Samobora.

List 24 sata tvrdi da Crnoja ima stan u Zagrebu od 1998. godine, a 2010. godine dobio je zemlju za stambeno nezbrinute branitelje u Samoboru.

Podsjetimo, jutros su mediji objavili da je Crnoja prijavio prebivalište u Samoboru, iako živi u Zagrebu, a kao mogući razlog navode činjenicu da Samobor, za razliku od Zagreba, nema propisan prirez. Crnoja živi u Podsusedu, a na mjestu stanovanja navedenu u životopisu postoji samo daščara. Nakon što je ta informacija objavljena u medijima, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa na stranicama Sabora i ministarstva.

Most je navodno zatražio smjenu ministra Crnoje, no to nije službeno potvrđeno. Potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko je, pak, najavio da će s ministrom Crnojom obaviti razgovor o medijskim napisima prema kojima je prijavio lažnu adresu stanovanja. Rekao je da će Crnoja biti sankcioniran ako se dokaže da su tvrdnje objavljene u medijima točne.

Opširnije pročitajte ovdje: MOST TRAŽI SMJENU? Crnoja sve demantira i prijeti tužbama. Dokumente o dodjeli zemljišta pogledajte u nastavku: