BIT ĆE EKSTREMA

STIGLA JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NADOLAZEĆE LJETO: Pogledajte što sve čeka Hrvatsku, ali i ostatak Europe

“Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske”, navodi se u prognozi te upozorava da su padaline moguće, ali da će biti vrlo kratke

Meteorolozi servisa AccuWeather objavili SU veliku prognozu za ljeto te sudeći prema njihovim podacima neki dijelovi Europe trebaju se pripremiti za velike vrućine i suše. S druge strane, drugdje su moguće jake oluje i šumski požari.

Diljem juga Europe u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme.

“Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva, ali i iznad 40 stupnjeva”, kazao je meteorolog Tyler Roys.

PLENKOVIĆ OČEKUJE USPJEŠNU TURISTIČKU SEZONU: ‘Impresioniran sam, za pandemije ponašali smo se kao sjeverni Europljani’

Problema će zbog toga ponajviše imati poljoprivreda zbog propadanja usjeva.

“Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske”, navodi se u prognozi te upozorava da su padaline moguće, ali da će biti vrlo kratke.

Razorne oluje

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske prijete razorne oluje.

“Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prijelazu vruće i suhe zone na jugu i hladnih fronti koje dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – tuča, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada”, upozorava AccuWeather.

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tijekom koje je pala ispodprosječna količina oborina.

“Većina olujnih sustava koji budu prolazili ovim područjem donijet će razdoblja kiše, prije svega na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene grmljavinske oluje diljem Velike Britanije”, stoji u prognozi AccuWeathera, a prenosi Index.

U Skandinaviji se očekuje namirnije ljeto, a padaline će biti ispod prosjeka.

“Šumski požari bili su velika prijetnja prije nekoliko godina, a sada ovom području prijeti ista opasnost ako sušno razdoblje bude trajalo više tjedana”, kazali su te napomenuli da će opasnost od šumskih požara biti najveća u Švedskoj i Finskoj.

Povratak na Net.hr