A GDJE JE STIER?

REUTERS: ‘Američki državni tajnik sastaje se sa svim ministrima vanjskih poslova članica NATO-a – osim s hrvatskim’; MVEP: ‘To nije istina!’

Budući da neće sudjelovati na sastanku NATO-a u Bruxellesu, Rex Tillerson sastat će se sutra s ministrima vanjskih poslova 26 od 27 zemalja članica NATO-a. Jedini koji na tom sastanku neće biti jest Davor Ivo Stier, piše Reuters, no MVEP ga opovrgava.

Američki državni tajnik Rex Tillerson planira propustiti sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a 5. i 6. travnja zbog posjeta kineskoga predsjednika SAD-u, ali će poslije sredinom travnja putovati u Rusiju, rekli su američki dužnosnici u ponedjeljak, a saveznici bi taj njegov potez mogli protumačiti kao stavljanje interesa Moskve ispred njihovih.

Tillerson namjerava propustiti svoj prvi sastanak u Bruxellesu s 28 članica NATO-a kako bi nazočio razgovorima koje bi predsjednik Donald Trump trebao održati 6. i 7. travnja s kineskim predsjednikom Xijom Jinpingom u Trumpovu ljetovalištu na Floridi, izjavila su četvorica sadašnjih i bivših američkih dužnosnika.

Moskva umjesto NATO-a

Odluke da preskoči NATO i posjeti Moskvu mogle bi izazvati dojam da Trump američke odnose s velikim silama stavlja ispred onih s manjim nacijama čija sigurnost ovisi o Washingtonu, rekla su dva bivša američka dužnosnika.

Trump je često hvalio ruskoga predsjednika Vladimira Putina, a Tillerson je godinama radio s ruskom vladom kao čelnik Exxon Mobil Corpa i dovodio je u pitanje uvođenje sankcija protiv Rusije za koje tvrdio da mogu naštetiti američkim tvrtkama.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner nije mogao komentirati hoće li Tillerson propustiti sastanak NATO-a, odnosno posjetiti Rusiju. Dvojica dužnosnika rekla su da Tillerson planira posjetiti Moskvu 12. travnja.

A Stier?

No, prema posljednjim informacijama State Departmenta, Rex Tillerson sastat će se u srijedu s ministrima vanjskih poslova 26 od 27 zemalja članica NATO-a. Jedini ministar koji na sastanku neće sudjelovati jest onaj naš – Davor Ivo Stier, javlja Reuters.

Sastanak s ministrima NATO-a održat će se na temu borbe protiv Islamske države.

Zašto Stier neće sudjelovati na ovom sastanku nije objašnjeno iz State Departmenta, ali se ubrzo oglasilo naše Ministarstvo vanjskih poslova. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

‘Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantira medijske napise o tome da potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier neće biti na sastanku koji organizira državni tajnik SAD-a Rex Tillerson u Washingtonu. Još jednom potvrđujemo da je ministar Stier pozvan i da će sudjelovati na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a koji će se održati u srijedu, 22. ožujka 2017. godine, u Washingtonu’, stoji u odgovoru MVEP-a.

Povratak na Net.hr