FOTO: Sindikalisti Vladi pokazali srednji prst i predložili – 'Monetizirajte ovo'

Nezadovoljni neuspjelim pregovorima o izmjenama Zakona o radu Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske prosvjeduju ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske tvrde kako se Zakon o radu mijenja na štetu radnika, a u korist poslodavaca. Najsporniji su im prijedlozi koji se tiču sudskog raskida radnog odnosa i rasporeda radnog vremena.

“I robovi su imali veća prava nego što se danas daju radnicima”, naglasio je čelni čovjek NHS-a Krešimir Sever, dok je predsjednik SSH-a Mladen Novosel naglasio:

“Ne treba nam više niti pravilnik o radu, ne treba nam više ništa jer ćemo imati ugovore o radu. Kolektivne ugovore možemo zaboraviti, a dobivamo još kao nagradu financijski otkaz da nas mogu otpustiti kada žele. To neće ići, naši su zahtjevi usmjereni protiv toga, a neka zaborave da ćemo ikada više trgovati s pravima radnika”, rekao je Novosel.

Među transparentima koje su sindikalisti donijeli na ovaj prosvjed upozorenja je i stilizirana šaka s podignutim srednjim prstom i porukom ‘Monetizirajte ovo’. Kratica za Zakon o radu – ZOR – u interpretaciji sindikalista dobila je novo značenje pa na jednom od transparenata stoji ‘Zar Opet Robovi’. Cijelu priču oko izmjene radnog zakonodavstva smatraju zabijanjem noža u leđa radnicima.

Sindikati su pregovarački stol napustili prošli tjedan nakon što je ministar Mirando Mrsić odbio njihove prijedloge na određene odredbe.

Protiv preraspodjele radnog vremena

Konkretno dvije su se strane razišle u pitanjima sudskog raskida radnog odnosa i rasporeda radnog vremena. Sindikatima je neprihvatljivo da se odšeta radniku u slučaju dobivanja spora ograničava na do 6 plaća, umjesto dosadašnjih 18. Žestoko se protive i preraspodjeli radnog vremena koja, kažu, otvara mogućnost da se radni tjedan produži na 56 sati.

“To znači da ona naša tekovina koju su radnici izborili još 1886. godine, dakle tri osmice, 8 sati rada 8 sati odmora i relaksacije, 8 sati sna dolazi u pitanje, doslovno nas žele vratiti u 19.stoljeće”, naglasio je čelnik SSSH Mladen Novosel poručivši da se ZOR kroji prema željama poslodavaca.

Mrsić: Vlada nije pristala na ultimatum

“Vlada nije pristala na ultimatum sindikata. Od četiri zahtjeva, Vlada se usuglasila za dva, a za druga dva mi smo predložili da nastavimo dalje pregovore. Nadam se da će se sindikati vratiti za stol”, istaknuo je Mrsić.

Inače, nakon završetka prosvjeda upozorenja ispred Ministarstva, prosvjednici će se uputiti i ispred sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca.

Povratak na Net.hr