400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

Prema podacima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara u proteklih godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Iako se do sada većinom govorilo tek o alarmantnom odlasku liječnika, podaci s terena govore o svakodnevnom suočavanju i s odlascima ostalog medicinskog kadra s iskustvom.

Dobre pozicije

“Prema podacima koji posjeduje osječki HSSMS samo iz KBC-a Osijek do sada je otišlo 35 medicinskih sestara, a koliko znamo njih još četvero trenutačno je u procesu rješavanja dokumentacije za odlazak. Najveći broj njih otišao je u Englesku, Irsku i Njemačku, ali znamo i za odluke o odlasku u Ujedinjene Arapske Emirate. Medicinske sestre jako su tražene, a uvjeti rada su znatno bolji. Nisu točne priče da naše sestre vani mogu raditi samo najteže poslove u gerijatrijskim ustanovama ili palijativnoj skrbi, dapače konkretno sestre koje su iz Osijeka otišle u Englesku rade u tamošnjim bolnicama, i to na dobrim pozicijama.

Naše sestre su vani ugodno iznenađenje jer za razliku od tamošnjeg kadra koji je educiran samo za jedan posao, sestre iz Hrvatske znaju raditi gotovo sve, pa se u Engleskoj ne mogu načuditi. Ono što jedna sestra radi u prosječnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, u Engleskoj radi pet do šest sestara. Nitko tko je otišao nije se vratio, niti rekao da je požalio”, kaže za Glas Slavonije Marica Stanić, predsjednica HSSMS za KBC Osijek.

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, upozorava da se jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje.

“U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja”, Prašnjak.

Povratak na Net.hr