ULOŽIT ĆE U RAZVOJ

19 MILIJUNA DOLARA U KASU CROATIA AIRLINESA: Prodano pet pari slotova u Heathrowu

Croatia Airlines prodala je pet pari svojih jutarnjih slotova (pravo na slijetanje i polijetanje) u londonskoj zračnoj luci Heathrow američkom Delta Airlinesu za 19 milijuna dolara, piše Večernji list.

Cijela transakcija još nije dovršena, no Croatia Airlines je potvrdila prodaju. Ugovor o prodaji slotova je potpisan i još se sređuje popratna dokumentacija.

Delta će slotove preuzeti 1. travnja ove godine, dok će Croatia Airlines zadržati četiri popodnevna slota na Heathrowu, i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom te će i dalje biti prisutna na jednom od najvećih svjetskih aerodroma.

Novac od prodaje uložit će u razvitak

Hrvatska nacionalna kompanija navodi kako će novac od prodaje slotova iskoristiti za razvitak, odnosno investicijsko održavanje.

U prodaju slotova Croatia Airlines je krenula uz objašnjenje da na liniji Zagreb-London već godinama ostvaruje gubitke te da će novcem od prodaje pokriti dio troškova od 30 milijuna dolara za investicijsko održavanje motora.

Prodan je vredniji dio slotova

No, cijeli je proces prodaje na neko vrijeme bio stopiran, na zahtjev ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ministra državne imovine Gorana Marića koji su od uprave zatražili da izradi sve scenarije kako bi tvrtka pozitivno poslovala. Prodaja slotova bila je obustavljena dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti.

Croatia Airlines na kraju je prodala tek dio svojih slotova na Heathrowu, ali onaj vredniji, piše Večernji.

Povratak na Net.hr