OTIŠLA U NJEMAČKU

17-GODIŠNJA HRVATICA O ŽIVOTU U MAINZU: ‘Hrvati se ovdje srame svojih sunarodnjaka i onoga što jesu’

17-godišnja Katarina Pastor, inače iz Antina kod Vinkovaca, sada s obitelji živi u njemčakom Mainzu. Za Fenix magazin govorila je o svom iskustvo o životu u Njemačkoj.

Njezina obitelj kod kuće u Slavoniji ima poljoprivredno imanje, zemlju i kuću, ali od toga nisu mogli živjeti. Ova je djevojka ispričala kako Slavonija umire, a vladajuće u Hrvatskoj za to nije briga.

‘Hrvati se u Njemačkoj srame svoga’

U Mainz je zato najprije krenuo njezin otac, a dvije godine kasnije ona mu se pridružila s majkom.

Katarina je ispričala kako velik broj nacija koje žive u Njemačkoj jako drže do svog nacionalnog identiteta, no Hrvati nisu među takvima.

‘Kao da se sramimo svojih sunarodnjaka i onoga što jesmo. Stalno govorimo o tom identitetu, kulturi, tradiciji, a zapravo, primijetila sam, postoji taj neki loš odnos pogotovo Hrvata koji su tu rođeni, prema svojima i svome. Čini se kao da se srame svoga. Radije odlaze na tuđa događanja nego na svoja, prihvaćaju tuđe, a svoje odbacuju’, rekla je i dodala da bi si Hrvati trebali međusobno pomagati, posebno izvan domovine.

17-godišnjakinja ogorčena politikom u Hrvatskoj

Bilo bi dobro, kaže Katarina, da oni Hrvati koji su tek došli, mladim Hrvatima koji su u Njemačkoj rođeni pomognu s hrvatskim jezikom, a oni njima mogu pomoći u navikavanju na stranu zemlju.

Iako vrlo mlada, Katarina kaže da joj politika nije strana, a hrvatske vijesti ne voli gledati jer je ogorčena postupcima naših političara.

Nakon završetka 10. razreda realne škole u Mainzu, Katarina će školovanje nastaviti s dvije godine Više srednje škole, a zatim planira upisati studij ugostiteljstva i turizma, piše Fenix magazin.

Povratak na Net.hr