TVRDI ŠEF HHO-a

VRUĆA TEMA U HRVATSKOJ: ‘Markićkina grupa pokrenut će referendum o pobačaju’

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak, gostovao je u emisiji Novi dan televizije N1, gdje je komentirao temu pobačaja koja je posljednjih tjedana podijelila hrvatsku javnost.

Čičak, naime, smatra kako je riječ o vrućoj temi, o kojoj većina izbjegava razgovarati. On tvrdi kako će grupacija Željke Markić pokrenuti i referendum na tu temu.

Riječ je o novom fenomenu, smatra Čičak, prema kojem mladi žele te nove zakone.

‘U Poljskoj je 70 posto mladih bilo za ovaj novi izglasani zakon’, rekao je Čičak te dodao kako smatra da će i Markić pokrenuti takav referendum.

REAGIRAO DORH: ‘Policija istražuje okupljanje pred bolnicama i molitvu protiv abortusa’

‘Markićka će skupiti mnogo potpisa za referendum’

‘Kod nas će grupacija Željke Markić pokrenuti taj referendum i mogli bi skupiti mnogo potpisa za njega. Hoće li referendum proći, ne znam, ali očigledno je da će to i kod nas biti vruća tema, kao u Americi i u drugim zemljama. Dva su problema, moralni i pravni. Tu treba raspetljati čvor, to će biti problem’, rekao je Čičak.

Smatra kako je riječ o svjetonazorskim raspravama.

‘Imamo dvije suprotstavljene grupacije, svatko nastupa sa svojim stavovima i nema tu mnogo argumenata. Ako većina znanosti tvrdi da je fetus od prvog dana začeća ljudsko biće, onda je to moralno pitanje. Ali, to moraju znati mnogo veći umovi od mene. Drugo, primjerice, ako smo ukinuli smrtnu kaznu u Europi, je li moguće svakom čovjeku dopustiti da donosi presude o smrtnoj kazni’, zapitao se Čičak.

PLANINIĆ IZ ‘U IME OBITELJI’: ‘Ne postoji ljudsko pravo žene da odlučuje o abortusu, postoji samo pravo na život’

Nova Vlada ne bi smjela izbjeći tešku temu pobačaja

Za novu vlast Čičak tvrdi kako se ne želi baviti vrućim krumpirom, no ako to izbjegnu, jer njihovi birači pripadaju konzervativnom tkivu, tvrdi Čičak, pitanje je kakva će biti sljedeća.

‘Nema sekularne države u svijetu. Je li Velika Britanija sekularna? Pa kraljica je šefica Crkve. Britanija nije sekularna država’, rekao je.

Čičak vjeruje kako Crkva ne odlučuje o velikim stvarima u Hrvatskoj, ali vjeruje kako ima utjecaj.

‘Konačno, sekularizam znači ateizam’, smatra Čičak.

Što se tiče aktivistica koje mole pred bolnicama, Čičak nema ništa protiv toga.

‘Smatram da trebamo proširivati slobodu. Ako ti ljudi ne smetaju nikome, ne smijemo im braniti da mole’, rekao je predsjednik HHO-a, koji smatra da svećenici moraju imati pristup svakom dijelu bolnice.

ZBOG ‘DOČEKA’ TRUDNICE TRAŽI SE ISTRAGA DORHA: ‘Iz bolnice su curile informacije, ugrožena su prava pacijenata’

‘Molitelji imaju pravo moliti i pjevušiti’

Tvrdi i da je slučaj u Vukovaru izmišljen te da molitelji nisu javno najavljivali da žena dolazi na pobačaj.

‘Nemaju pravo nikoga ometati u radu, ometati pacijente, ali mogu se moliti i tiho pjevušiti. To je sve njihovo pravo. Pravna država nema uporište da tu intervenira. Kako ćete vi na Sv. Duhu spriječiti ljude da dođu tamo?’, zapitao se.

Komentirajući izjavu Petrova, koji je usporedio Paradu ponosa i moliteljice pred bolnicama, Čičak kaže:

‘Javni prostori su posvuda u svijetu dopušteni kao prostor za molitvu’, rekao je te dodao da se utjecaj Crkve na politiku precjenjuje te da je ‘Crkva dovoljno mudra da se drži toga da ‘tko pobijedi – on je naš’, zaključio je Čičak.

Povratak na Net.hr