OPASNO ZA ZDRAVLJE

HRVATSKA JE JUČER GORJELA: U Lijepoj našoj izmjerena najviša temperatura u Europi, a vrhunac tek slijedi

Već nekoliko dana traje toplinski val u Hrvatskoj. Padaju temperaturni rekordi, većina zemlje prži se na temperaturama višim od 35 stupnjeva Celzijevih. Radi se o najjačem toplinskom valu u posljednjih nekoliko godina.

Srušeni su i prvi apsolutni temperaturni rekordi, a najzanimljiviji podatak stiže iz okolice Splita.

Jučer je Split bio najtopliji grad u Europi.. Prema podacima DHMZ-a najviša dnevna temperatura na postaji Split aerodrom (Resnik) je dosegnula čak 42,3°C, što je novi apsolutni rekord za tu postaju (stari je iznosio 40,0°C, 18. srpnja 2015.). To je i treća najviša temperatura službeno izmjerena u Hrvatskoj. Više su samo temperature od 42,8°C (Ploče, 4. kolovoza 1981.) i 42,4°C (Karlovac, 5. srpnja 1950.), piše Crometeo.


34 stupnja na nadmorskoj visini od 863 metra

Na meteorološkoj postaji Zadar Zemunik izmjerena je maksimalna temperatura od 39,7 stupnjeva Celzijevih, što je novi apsolutni temperaturni rekord. Do danas je on iznosio 39 stupnjeva. Maksimalna temperatura izmjerena je i u Pazinu (38,8.), a vruće je bilo i u Gorskom kotaru. Najviša dnevna temperatura na meteorološkoj postaji Par koja se nalazi na 863 metra nadmorske visine iznosila je čak 34,3 stupnja. Dosadašnji rekord je iznosio 33,5°C, a toliko je izmjereno u dva navrata od 1951. godine, od kada se obavljaju meteorološka mjerenja.

U Delnicama je u 14 sati izmjerena temperatura od 33,7°C, dok je na Plitvicama izmjereno 37,9. Imotski je mjerio 39,8, Sinj 40,1, dok je u Slunju izmjereno 38,6 stupnjeva Celzijevih.

U Žrnovnici rekord srušen za čak dva stupnja

Rekord je srušen i u Žrnovnici. Dosadašnji je izmjeren u srpnju 2015. i iznosio je 38,8 stupnjeva. Jučer je rekord srušen za puna dva stupnja te iznosi 40,8 stupnjeva.

‘Jakom zagrijavanju Žrnovnice, uz dotok izrazito toplog zraka, pridonijele su ogoljele padine Mosora i Peruna, kao i golema površina oko ovog naselja koja je sada crne boje, a upravo crna boja najviše akumulira toplinu’, objašnjavaju stručnjaci na stranici Crometeo.

Najviše dnevne temperature su gotovo posvuda dosegnule i prešle vrlo vrućih 35°C. Stupanj ili dva manje je izmjereno samo u sjevernim kopnenim krajevima i na jugu Jadrana te u najvišem gorju.

Vruće i na Zavižanu

Drugi dan zaredom na Zavižanu je izmjerena maksimalna temperatura od 27,2 stupnja, dok se minimalna noćna i jutarnja temperatura nije spuštala ispod 20,8 stupnjeva. Riječ je o drugoj najvišoj minimalnoj temperaturi na Zavižanu u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1954. godine. Najviša minimalna temperatura je 21,0°C, a izmjerena je 28. srpnja 1983. godine.

Maksimalne temperature zabilježili su i Knin 40,6°C (0,8°C manje od apsolutnog temperaturnog rekorda), Ploče 38,8°C, Ogulin 38,0°C, Senj i Slavonski Brod 37,7°C, Daruvar i Šibenik 37,5°C, Karlovac i Rijeka Omišalj 37,4°C, Gospić i Split Marjan 37,3°C.

Toplinski val se nastavlja

Toplinski val nemilosrdno će se nastaviti i danas. Najniža temperatura zraka kretat će se od 18 do 23, u Lici ponegdje malo niža, a na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će iznositi između 34 i 39 °C, lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša od 40 °C.

Prema prognozi DHMZ-a, prevladavat će sunčano te vruće i vrlo vruće. Poslijepodne u gorju postoji vrlo mala mogućnost za lokalne nestabilnosti uz poneki pljusak i grmljavinu. Vjetar će biti uglavnom slab, na Jadranu ujutro burin, potom mjestimice do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Meteoalarm je za cijelu zemlju izdao crveno upozorenje, što znači vrlo vruće vrijeme opasno za zdravlje.

Povratak na Net.hr