PONOVNO ĆE MU SE SUDITI

HORVATINČIĆU PONIŠTILI PRESUDU: ‘Tražimo bezuvjetnu kaznu za smrt talijanskog bračnog para’

Tomislavu Horvatinčiću ponovno će se suditi za izazivanje pomorske nesreće u kolovozu 2011. godine kod otočića Lukovika u primoštenskom akvatoriju u kojem je poginuo talijanski bračni par – Francesco i Marinela Salpietro, javlja Jutarnji list.

Prvostupanjska presuda iz studenoga 2015. godine je ukinuta nakon što je Županijski sud u Zadru prihvatio žalbe Općinskog državnog odvjetništva, kao i optuženog Horvatinčića, te se predmet vraća na ponovno suđenje.

HORVATINČIĆ KAŽE DA JE DOŽIVIO “BLACKOUT”: Od obitelji stradalih nautičara traži odštetu

Neizravna namjera, a ne nehaj

Tužiteljica Irena Senečić u svojoj je žalbi zatražila bezuvjetnu zatvorsku kaznu za Horvatinčića jer, kaže, smatra da je za pomorsku nesreću kriv iz neizravne namjere kada je upravljajući svojom motornom jahtom naletio na talijansku jedrilicu, a ne iz nehaja kako to stoji u prvostupanjskoj presudi. Tužiteljica dodaje i kako je tijekom suđenja došlo do povreda odredbi kaznenog postupka zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Duševna poremećenost?

Odvjetnici Tomislava Horvatinčića također su podnijeli žalbu tražeći oslobađajuću presudu za svog klijenta, a na osnovu sudskog vještačenja pomorskih stručnjaka koje je išlo njemu u prilog, te dodavši kako je Horvatinčić u trenutku izvršenja kaznenog djela imao ‘privremenu duševnu poremećenost’.

Podsjetimo, Horvatinčić je u kolovozu 2011. godine svojom jahtom naletio na jedrilicu bračnog bara Salpietro, a Horvatinčić je prošle godine na Općinskom sudu u Šibeniku proglašen krivim za izazivanje ove pomorske nesreće te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Povratak na Net.hr