Građanski odbor za ljudska prava

“Podizanje spomenika takvom ordinarnom ratnom zločincu pokazuje samo da oni koji su spomenik podigli ne smatraju masovna ubojstva ljudi, ako su oni Srbi, Romi ili Židovi, zločinom, nego nečim što zaslužuje spomenik. Javno iskazivanje takvog stava, koji nije ništa drugo do širenje mržnje i pozivanje na zločine, uz podršku nekih političkih stranaka i udruga, predstavlja tešku sramotu i najozbiljniju opasnost za današnju Hrvatsku”, ističe se u Izjavi GOLJP-a.

Podizanje spomenika Juri Francetiću u Hrvatskoj, odgovaralo bi podizanju spomenika Himmleru ili Heydrichu u današnjoj Njemačkoj, ocjenjuje GOLJP, navodeći kako su Jure Francetić i njegova Crna legija ušli u povijest masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom i hrvatskim građanima srpske nacionalnosti.

Zemlja u kojoj se podižu spomenici zločincima koji su se “proslavili” genocidom nad pripadnicima manjina osuđena je na život pod strahom i terorom i nema što tražiti u današnjoj Europi, kaže se u Izjavi. GOLJP smatra da političke stranke i udruge koje daju javnu ili prešutnu podršku tom sramotnom činu, jedinu šansu svog dolaska na vlast vide u neredu i nasilju unutar zemlje i izolaciji prema svijetu.

Povratak na Net.hr