Gde biste voleli da živite – u “Napolitanci”, “Vampirici” ili “Lepoj Breni”?

Zgrade u Podgorici imaju originalne nazive

Nazivi zgrada u Podgorici skreću pažnju svojim neobičnim nazivima – “Pet udovica“, “Tri junice“, “Vukovarka“, “Šargarepa“, “Vampirica” koje su uglavnom dobile prema izgledu ili mestu na kojem su sagrađene, prenosi Tanjug.

Zašto se zgrada na Bulevaru Ivana Milutinovića zove baš “Napolitanka” ne zna Desanka Prentić, iako u njoj živi gotovo pola veka, no kada je reč o “Vampirici” na Pobrežju sve je jasno – tako je krštena jer se u blizini nalazi nekadašnje tursko groblje, pišu podgoričke Vijesti.

Vukovarka” je ime dobila zbog neugledne spoljašnosti, a zgrade “Limun“, “Pomorandža” i “Šargarepa” zbog boje fasade.

Da i mlađe generacije imaju smisla za humor potvrđuje i to što su nove zgrade kod groblja Čepurci nazvane “Pogled u budućnost”.

U Ulici serdara Jola Piletića nekada je “samovalo” pet solitera, pa su zato i dobili ime “Pet udovica“, zgradu u Momišićima useljavali su akademci i profesori pa i ime zvuči logično – “Zgrada mozgova“.

Nedaleko od solitera u Piperskoj ulici u Zagoriču pre desetak godina izgrađene su tri zgrade nazvane “Tri junice“, jer je tu nekada bila stočna pijaca.

Pejton” je ime dobio po popularnoj seriji koja se emitovala u vreme gradnje (Gradić Pejton), u zgradu na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog uselili su mnogi funkcioneri iz doba komunizma i ime joj je “Lordovka“, dok je “Lepa Brena” krštena po muzičkoj ikoni bivše SFRJ…

Foto: Zgrada “Napolitanka”, Vijesti – Vesko Belojević

Povratak na Net.hr