Galaksija koja rađa

Nakon silovitog sudara najveća viđena spiralna galaksija “rodila” sićućnu novu galaksiju

Siloviti udar koji se odigrao pre više miliona godina izdužio je jedan krak NGC 6872, što je čini najvećom poznatom spiralnom galaksijom, štaviše, naučnici smatraju da ona generiše novu galaksiju.

“Od glave do pete”, NGC 6872 proteže se na 522.000 svetlosnih godina, te je pet puta duža od naše galaksije Mlečni put. Od Zemlje je udaljena 212 miliona svetlosnih godina i nalazi se u južnom sazvežđu Pauna.

Neverovatni raspon NGC 6872 delimično je rezultat gravitacionih interakcija sa obližnjim galaktičkim susedom, mnogo manjim IC 4970 (sjajna tačka iznad NGC 6872 na fotografiji), koji ima svega 20 odsto mase NGC 6872.

Naučnicima je poznato da se galaksije kreću jedna pored druge tokom spajanja, uzrokujući haos.

Astronomi smatraju da je IC 4970 bila na najmanjoj razdaljini od NGC 6872 pre oko 130 miliona godina, kada je prošla kroz njen severnoistočni krak i uzburkala ogromne količine gasa, prašine i zvezda. IC 4970 pri tome je možda ukrala malo hladnog gasa od većeg suseda, što je nahranilo supermasivnu crnu rupu u njenom centru.

Ovaj proces je stvorio seme za novu, sićušnu galaksiju (na fotografiji tamno plavi region u levom uglu). Beba galaksija najjače sija ultraljubičastom svetlošću, što znači da sadrži bogate zalihe vrelih, mladih zvezda, koje imaju manje od 200 miliona godina.

Istraživanje je zasnovano na podacima sa teleskopa “Istraživač evolucije galaksije” – GALEX (Galaxy Evolution Explorer), kojeg je napravila američka svemirska agencija NASA, a koriste ga istraživači kalifornijskog Instituta za tehnologiju (Kaltek). Ovaj teleskop vidi ultraljubičastu svetlost zahvaljujući čemu je i otkrivena galaksija u povoju.

Povratak na Net.hr