FOTO: Najveća ljubavna priča Olimpijskih igara

Kineski bračni i klizački par Shen Xue i Zhao Hongbo osvojili su zlato u sportskim parovima na natjecanju u umjetničkom klizanju u Vancouveru. Uspjeh je jedinstven jer su supružnici tako prekinuli dominaciju sovjetskih i ruskih parova, koja je trajala čak 50 godina.

I srebro je otišlo u Kinu zahvaljujući paru Pang Qing/Tong Joan, dok su dvostruki svjetski prvaci Nijemci Aliona Savchenko i Robin Szolkowy brončani.

Novi prvaci 31-godišnja Shen i pet godina stariji Zhao zapravo su supružnici, a Zhao je i najstariji klizač s olimpijskim zlatom još od 1920.

Do zlata su došli kližući uz Albinonijev Adagio u G-molu, a ukupni zbroj ocjena od 216.57 bodova nikad prije nije zabilježen među sportskim parovima.

To je i prvo kinesko olimpijsko zlato u umjetničkom klizanju, iako pobjednici imaju sjajan pedigre – trostruki su svjetski prvaci, a u Salt Lake Cityu i Torinu su bili brončani.

Nakon 50 godina dominacije Rusi nisu osvojili ni medalju, a njihov najbolji par Yuko Kavaguti/Aleksandar Smirnov bio je tek četvrti.

Inače, natjecanje u umjetničkom klizanju ući će u povijest jer je po prvi puta nastupio crnoputi sportski par. Francuzi Vanessa James i Yannick Bonheur klizali su odlično i završili natjecanje kao 14., što je izniman rezultat s obzirom da kližu zajedno tek dvije i pol godine, a upoznali su se na – internetu.

“Postoji internet stranica na kojem tražite partnera za parove u umjetničkom klizanju i tako sam ja našao Vanessu. Naravno da nisam tražio tamnoputu klizačicu, jednostavno se dogodilo. Nadam se medaljama u budućnosti i da ćemo uspjeti pronaći i crnog trenera”, rekao je 27-godišnji Bonheur.

Crnoputi klizači, pogotovu klizačice, imale su velikih uspjeha u prošlosti na Olimpijskim igrama pa je Debi Thomas osvojila broncu u Calgaryu, a Francuskinja Surya Bonaly uspješno sudjelovala na tri olimpijade.

Povratak na Net.hr