Fanny&Alexander II.dio

Predstava Romeo ? Julija/el ultra koja je odigrana u utorak 27. lipnja u kazalištu Gavella predstavila je još jednom talijansku skupinu Fanny&Alexander i uz snažne efekte svjetla i sjene stvorila pravo atmosfersko kazalište

Predstava talijanske skupine Fanny&Alexander Romeo i Julija/et ultra zamišljena je kao nastavak njihove prve site-specific predstave ? Romeo i Julija ? Nesretna priča o dvoje ljubavnika koja je nastala u sklopu ambijentalne akcije Venecijanskog bijenala u prostoru Interzone u Veroni listopada prošle godine.

Radnja je i u ovoj predstavi nadahnuta tragičnom pričom o dvoje ljubavnika, nemogućnošću njezina ostvarenja te konačnom smrću. Pet glumaca i dvoje stjegonoša iscrpljuje se u mučnom marširanju na mjestu izvikujući svoje rečenice na rubu moći, u noćnim šaputanjima i vlastitim bolovima. Na pozornici tako uz Romea i Juliju nalazimo i Otela i Desdemonu te Pirama i Tizbu iz Sna ljetne noći.

U novoj predstavi zbivanje na pozornici je puno dramatičnije, mračnije. Glumci koji se kreću iza tankog tila deformirani su u prijeteće sjene, a cjelokupna atmosfera dodatno podcrtana snažnim zasljepljujućim svjetlima reflektora te onomatopejskim zvukovima.

Priča završava svojevrsnom redukcijom. Sedam likova nepomično sjedi ispred ukrašenog paravana asocirajući na srednjovjekovne slike, trulež bogatstva, palaču ili grob, a zbunjujući zid od tila koji je do sada bio prisutan u svim predstavama novoga talijanskog kazališta nije ništa drugo do metafora zida između njegovih figura.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr