Evo zašto Srbi ginu na autoputevima

Primer stubova na putu ka Novom Sadu odlično ilustruje da svaka opasnost mora biti jasno signalizirana

28.2.2013.
22:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Komitet za bezbednost saobraćaja zatražio je od Vlade da smeni Zorana Drobnjaka, direktora “Puteva Srbije”, povodom skandalozne izjave date Blicu da bi stubove na autoputu ka Novom Sadu "video i ćorav čovek”, ali i zbog brojnih drugih propusta u obezbeđivanju sigurnih puteva.

Ovo su neki od propusta:

1. Upozorenje za naplatnu rampu koja ne postoji

Ovaj putokaz ne znači ništa. Ne stoji upozorenje da su postavljeni stubovi, već da je to naplatna rampa. Kada vozač naiđe na ovaj znak, a potom vidi da ispred njega nema naplatne rampe, upozorenje gubi bilo kakav značaj i besmisleno je. Znak nije smeo biti postavljen pre nego što se završi izgradnja naplatnih rampi, navodi Blic.

2. Natpis „Stop“ na pogrešnom mestu

Znak “Stop” na portalu iznad kolovoza nije postavljen u skladu sa Zakonom o saobraćaju i potpuno je nelegalan. Ako vozač naiđe na ovaj znak i stane, a u njega se zakuca od pozadi drugo vozilo, on ima pravo da tuži “Puteve Srbije”.

3. Upozorenje za brzinu pogrešno postavljeno

Znakovi za brzinu postavljeni su na desnoj strani autoputa. To je nedovoljno i nije pravilno postavljeno. Ako bi se vozač automobilom kretao u levoj traci, a pored njega išao šleper, on ove znakove za ograničenje brzine, koji su od ključne važnosti, ne bi uopšte mogao da vidi. Znakovi za usporavanje moraju biti sa obe strane zaštitne ograde autoputa, jer, u suprotnom, nemaju svrhu.

4. Isključenje predugačko

Inženjeri su projektovali potpuno nepotrebno dugačko isključenje od čak dva kilometra. Dužina saobraćajnice omogućava vozačima da razviju brzinu u zoni naplatne rampe. Na izgradnju predugačkog puta, koji je trebalo da bude isključenje od nekoliko metara, bespotrebno je utrošen novac pri gradnji i posredno je ugrožena bezbednost.

5. Stubovi “nevidljivi”

Betonske prepreke, iako ofarbane u crveno-belo, noću nisu uočljive ako nemaju eklektričnu signalizaciju jer sama ta boja ne stvara refleksiju. Zbog čega je "Srbija put" tek sad postavio svetlosne barijere? Posle jednog izgubljenog života i troje povređenih u dve saobraćajne nesreće tokom dva dana! Prepreka na putu mora biti jasno uočljiva i danju i noću. Vozaču mora biti jasno kojom trakom treba da se kreće. Zbog čega ne postoji znak o radovima na putu, o mogućoj opasnosti, ako već nije bilo svetlosne signalizacije, pitanja su na koja se treba ozbiljno odgovoriti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali