DOK NEKI PRIZIVAJU PROPAST NATO-A, ON ŠIRI SVOJE DJELOVANJE NA – SVEMIR: ‘To je ključno za obranu Saveza’

Svemir je ključan za obranu saveza i za odvraćanje, za rano upozoravanje i za navigaciju”, izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

NATO širi svoje djelovanje i na svemir, petu operativnu zonu nakon kopna, mora, zraka i odnedavno cyber prostora, rekli su izvori iz Saveza. “Svemir je ključan za obranu saveza i za odvraćanje, za rano upozoravanje i za navigaciju”, izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije nego je taj potez potvrdilo 29 država članica.

Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a, dodao je.

“NATO ne namjerava u svemir postavljati oružje”, istaknuo je glavni tajnik.

No napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti, rekla je u utorak američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Nnapad na jednu članicu smatra se napadom na cijeli Savez

Članak 5. osnivačkog ugovora kaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez. To je jedno od najvažnijih načela NATO-a koje je dosad aktivirano samo jedanput, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Članice su usuglasile proširenje zone djelovanja uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu u Bruxellesu. Šefovi država i vlada sastat će se na samitu 3. i 4. prosinca u Londonu.

‘NATO SE RASPADA I JA TO DOČEKUJEM ŠIROM RAŠIRENIH RUKU’: Je li moguće da ćemo svjedočiti ‘smrti’ najpoznatijeg vojnog saveza?

Povratak na Net.hr