Doček srpske Nove godine od 0 do 3.000 dinara (FOTO)

Ugostitelji nude besplatan ulaz i uobičajne cene pića samo da bi privukli mušterije

Najjeftinija proslava Srpske nove godine, kao i svake godine, biće na trgovima širom Srbije gde ćete uz “bombu” piva od oko 200 dinara i kutiju petardi koja košta duplo manje moći da proslavite ulazak u novu 2013. godinu. Ali ni oni koji se odluče za proslavu u kafićima ili klubovima, neće mnogo skuplje proći jer ove godine veliki broj ugostiteljskih objekata nudi besplatan ulaz i svakodnevne cene pića. Oni koji su se, ipak, odlučili da naplaćuju doček za oko 20 evra ponudiće vam neograničene količine pića i hrane tokom cele proslave.

Branko Krivokapić iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) kaže za Trojku da su ugostitelji shvatili da naplaćivanjem ulaza obično gube klijentelu.

Jedan od razloga je i kriza, zbog koje mušterije više nemaju novca kao ranije. Drugi razlog je i to što proslava Srpske nove godine ranije nije bila prisutna u tolikom obimu kao sada, kada je svi nude, pa onda postoji i povoljnija ponuda – kaže Krivokapić.

U velikom broju beogradskih kafića ulaz se neće naplaćivati, ali će biti i mesta gde će ulaz koštati oko 10 evra, a u tu cenu je uključeno nekoliko pića. Slična je situacija čak i po splavovima, gde do pre nekoliko godina niste mogli ni da uđete a da ne platite, a za ovu Srpsku novu godinu sem besplatnog ulaza čak ni cene pića neće biti povećane.

U Novom Sadu situacija po kafićima je slična kao u Beogradu, ali su cene po restoranima manje u proseku za 10 evra po osobi. Tako ćete večeru i piće moći da dobijete za 20 do 30 evra, u zavisnosti od toga da li se radi o švedskom stolu ili o ograničenim količinama hrane i pića.

Krivokapić kaže da gosti obično ostave više novca na piće, kada im se ne naplaćuje ulaz.

S obzirom da je novogodišnja atmosfera onda su ljudi uvek spremni da potroše više novca nego kada je regularno veče – objašnjava on.

Cene dočeka po restoranima u Kragujevcu i Nišu su vrlo ujednačene i kreću se od 15 do 20 evra po osobi, a slična je situacija i sa kafićima gde se ulaz uglavnom ne naplaćuje.

Međutim, u Nišu ćete skuplje proći u klubovima, gde se ulaz kreće oko 15 evra.

Krivokapić navodi da ima i ugostitelja koji su umesto besplatnog ulaza odlučili da ponude “ol inkluziv” varijantu.

To je psihološki dobro za privlačenje mušterija jer onda ne moraju da misle koliko novca da ponesu s obzirom da im je sve uključeno u cenu dočeka. A ugostitelji se vode logikom da neko ne može da pojede i popije onoliko koliko plati za doček, pa tu nalaze svoju računicu. Međutim, eksluzivni restorani obično se češće odluče za “a la kard” varijantu, gde platite ono što pojedete. Ta hrana je svežija, a imate i veći izbor – objašnjava on.

Inače, najpovoljnije cene smo uspeli da nađemo u Čačku i Kraljevu, gde za 15 evra možete da dobijete večeru i ne ograničen broj pića u restoranima, dok su ulazi u kafiće i klubove uglavnom besplatni a cene pića kao i svakog dana.

Cene novogodišnje pirotehnike (u dinarima):

Prskalice (pakovanje) – 25 do 50 dinara
Petarde (kutija) – 100 do 300
Boks vatrometi – 1.000 do 5.000
Rakete (kom.) – 80 do 800

Povratak na Net.hr