Daum i Hitzfeld spašavaju “Elf”?

Ottmar Hitzfeld i Christoph Daum, “trenerska krema Bundeslige”, mogli bi zajedničkim snagama pokušati izvući “Elf” iz gliba.

Iznenađujuća inicijativa u petak je potekla od Manfreda Schneidera, izvršnog direktora tvrtke Bayer, kemijskog giganta koji sponzorira klub iz Leverkusena.
Anonimni tvrtkini izvori prenijeli su Reutersu kako je Schneider zamisao predložio potpredsjedniku Njemačkog nogometnog saveza Gerhardu Mayeru- Vorfelderu i predsjedniku minhenskog Bayerna Franzu Beckenbaueru.
Osnovne smjernice Schneiderovog prijedloga dopustile bi Hitzfeldu i Daumu istovremeno treniranje Bayerna i Bayera te preuzimanje glavne uloge u “velikoj misiji spašavanja njemačkog reprezentativnog nogometa”.

Čelnici Njemačkog nogometnog saveza ne žele “goruće pitanje njemačkog sporta”, pronalaženje Ribbeckove zamjene, riješiti brzopotezno, no Mayer-Vorfelder ima zadatak što brže i bezbolnije isprati mrlju zaostalu poslije najgoreg nastupa “Elfa” na nekom od velikih natjecanja u posljednjih pola stoljeća.

Daum(46) je u četvrtak izjavio kako nije u konkurenciji za novog njemačkog izbornika, budući da su čelnici kluba iz Leverkusena otklonili mogućnost istovremenog treniranja kluba i reprezentacije do isteka Daumova ugovora krajem sljedeće sezone.
Ni Beckenbauer nije voljan žrtvovati Hitzfelda (51) za “višu stvar”. Hitzfeld s Bavarcima ima ugovor do 2003.

Daum je vrhunski motivator koji je jednom prisilio svoju momčad na hodanje po užarenom ugljenu, “kako bi svi igrači prevladali svoje psihološke strahove i ograničenja”. Prošle sezone zamalo je doveo Bayer do titule bundesligaškog prvaka. Hitzfeld je, pak, “stari lisac” i veliki strateg, koji je u posljednjim trenucima prošle sezone, nakon bolje gol-razlike, prigrabio šesnaesti naslov prvaka Njemačke za Bayern, ispred nosa društva iz Leverkusena.
Obojica su već osvajali naslove i s drugim klubovima. Daum sa Stuttgartom, Hitzfeld s dortmundskom Borussiom, opravdano ih smatraju najboljim trenerima u zemlji.

Savez još nije odaslao službenu ponudu Daumu i Hitzfeldu, no dobro obaviješteni izvori tvrde kako se dvojac nalazi na Mallorci i već slaže kockice mogućeg partnerstva na čelu “Elfa”. S nešto manjim, ali još uvijek respektabnim šansama, za izborničku stolicu kandidira i bivši Bayernov trener Giovanni Trapattoni. Ne treba prekrižiti ni još jednog bivšeg stanovnika Olimpijskog stadiona, Juppa Heynckesa, koji trenutačno za kruh zarađuje u portugalskoj Benfici. Nijemci će novog izbornika ili izbornike morati izabrati do prijateljskog dvoboja protiv Španjolaca 16.kolovoza. Kvalifikacijske susrete za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2002. otvaraju utakmicom protiv Grka 2.rujna.

Povratak na Net.hr