Danas odluka o podjeli Microsofta

Pred sucem washingtonskog suda Thomasom Penfieldom Jacksonom, koji je već presudio da je Gatesova tvrkta kršila zakon o monopolu, danas bi mogla biti odlučena sudbina “Microsofta”

Američko državno tužiteljstvo i tužitelji 19 saveznih država zajednički su uz ostalo tražili da se “Microsoft” razdijeli na dvije samostalne tvrtke kako bi se spriječilo daljnje monopolističko ponašanje na tržištu računalnih programa.

Odvjetnici Billa Gatesa i njegove tvrtke protive se tome i predlažu niz drugih mjera, uključujući otkrivanje nekih programskih rješenja operativnog sustava “Windows”. Doznaje se da su branitelji u ponedjeljak sucu Jacksonu predali dodatne dokumente iz kojih se navodno može vidjeti da je državno tužiteljstvo 1995. godine bilo protiv podjeli “Microsofta”. “Vlada je tada ocijenila da bi takva mjera bila opasna i protivna javnom interesu”, navode branitelji. Ponudili su također i pravno mišljenje tzv. prijatelja suda, skupine uglednih neovisnih pravnih stručnjaka.

Sudac Jackson je presudio da je “Microsoft” kršio zakon o zabrani monopolističkog postupanja i ometao slobodnu tržišnu utakmicu.
Tužiteljima i Gatesu je dao nekoliko mjeseci da postignu izvansudsku nagodbu. Budući da dogovor nije postignut mora odlučiti o budućnosti “Microsofta”. Vjeruje se da će sudac Jackson prije konačne odluke zatražiti dodatna mišljenja pravnih, ekonomskih i stručnjaka za računala, ali sigurno neće pristati na otezanje koje odgovara “Microsoftu”.

Povratak na Net.hr