Crnogorci vratili raskomadanu ajkulu u more jer je otrovna

Osim medijske popularnosti ribolovci nisu imali nikakvu korist

Morski pas glavonja ili volonja, kojeg su kod ostrva Mamula ulovila braća Lakičevići iz Bjelila, završio je ponovo u moru. Od spektakularnog ulova morske nemani od četiri metra i teške preko pola tone Lakičevići nisu imali nikakve koristi, jer meso ove ajkule nije za jelo, prenosi Blic.

Iskidali smo je u pokušaju da iskoristimo njeno meso. Kontaktirali smo nakupce, ali bezuspešno. U međuvremenu smo saznali da je jetra ove vrste ajkule otrovna i da su čak i delovi tela otrovni u određeno doba godine. Nismo hteli da rizikujemo – kaže Davor Lakičević, dodajući da je njihov drug imao nameru čak i da je preparira, ali je od toga odustao, jer je to skup zahvat.

Braća Lakičevići postale su preko noći medijske zvezde. Davor kaže da nema redakcije iz regiona koja ih nije kontaktirala.

Direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora, ihtiolog dr Aleksandar Joksimović kazao je da su Lakičeviči ulovili ženku morskog psa vrste glavonja ili volonja, dugu 3,75 metara, kao i da ta vrsta ajkule nije opasna za ljude, ali je njena jetra otrovna i konzumacija mesa može biti rizična.

Povratak na Net.hr