PROŠLO JE 26 GODINA

ZLOČIN BEZ KAZNE: Za likvidaciju obitelji Zec, jednu od najvećih sramota hrvatskog pravosuđa, do danas nitko nije odgovarao

Počinitelji tako nikad nisu odgovarali za stravičan zločin. Tek je u pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda Tomislavu Merčepu u obrazloženju spomenuto i ubojstvo zagrebačke obitelji Zec.

Prošlo je točno 26 godina od mučkog ubojstva obitelji Zec koju su u prosincu 1991. ubili  pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa. Merčepovci su tog kobnog 08. prosinca usmrtili zagrebačkog mesara, Mihajla Zeca, njegovu suprugu Mariju, vlasnicu kafića te njihovu 12-godišnju kći, Aleksandru.

U njihovu kuću na Trešnjevci, petero naoružanih pripadnika pripadnika pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, jedinice pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa, upalo je oko 23 sata, a obitelj je tada već spavala. Najprije su ubili Mihajla koji je pogođen metkom dok je pokušavao pobjeći.

Ubojice su potom u policijski kombi utrpale Mariju i Aleksandru te ih odvele do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu. Tamo su ih i pogubili, a tijela su potom bacili u jamu prepunu smeća.

Za ubojstvo obitelji Zec ubrzo su uhićeni Siniša RimacMunib Suljić, Igor MikolaNebojša Hodak i Suzana Živanović.

Iako su neki od njih pred istražnim sucem priznali ubojstva, na kraju su oslobođeni zbog “proceduralne pogreške. Počinitelji tako nikad nisu odgovarali za stravičan zločin. Merčep je, između ostalog, odlukom Vrhovnog suda pravomoćno osuđen jer nije spriječio likvidaciju obitelji Zec.

Dušan i Gordana Zec, članovi obitelji Zec dobili su tek jednokratnu novčanu pomoć prije 13 godina.

SKANDAL U KULTNOJ EMISIJI HRT-a: ‘Ubojstvo 12-godišnje Aleksandre Zec bilo je medijski predimenzionirano’

Prošle godine skandal u javnosti je izazvao  prilog o godišnjici likvidacije obitelji Zec u Zagrebu 1991. godine u jednoj od najdugovječnijih emisija Hrvatske radiotelevizije, TV kalendaru.

Naime, na kraju priloga mogla se čuti sramotna konstrukcija kad je spiker konstatirao kako je ubojstvo 12-godišnje Aleksandre Zec ‘medijski predimenzionirano’ te da je ‘bacilo sjenu na stradavanje više od 400 druge djece’ u Domovinskom ratu.

Povratak na Net.hr